Lieve jongens en meisjes van Nederland. Lekker ontbeten, vanochtend tijdens het Nationale Schoolontbijt? Of werd het een beetje verpest door alle gedoe? Tja, grote mensen, zeker in Nederland, zijn vervelende zeuren die óveral iets van vinden en liefst meteen ergens ruzie over krijgen. Zeker als het om eten gaat, oei oei oei, dan worden grote mensen soms ineens bloedfanatiek, gewoon niet leuk meer. Dan vliegen ze elkaar in de haren over zoiets kleins als hagelslag.
Maar waar gaat het nu helemaal om? Dat kinderen leren hoe lekker en belangrijk eten is. Ontbijten is belangrijk, omdat je anders niet genoeg energie hebt voor de dag, en je bovendien anders na een tijdje juist extra gierende trek krijgt en je wanhopig aan de snoeprepen gaat. Kijk, en da’s niet zo’n goed idee. En dat snap je zelf heus ook wel.
Alleen is het jammer dat iedereen weer een beetje doordraaft met dat ‘gezond’. Zoals dat hagelslag niet gezond is, en dus niet hoort bij het ontbijt. Het gaat weer alleen over wat er allemaal níet mag. Zo leer je als kind nóg niks. Het gaat helemaal nooit over smaak. Is dat nou niet gek? Waarom mag je als kind niet genieten van een boterham met echte boter (niet die malle geknutselde halvarine uit de fabriek) met een plak boerenkaas waaraan je de stalgeur nog kunt ruiken (niet die malle smeersmurrie uit de fabriek)?
Proef eens het verschil tussen cacaofantasie op je brood of hagelslag van echte chocola. Bak eens je eigen cruesli (eitje!) en proef die dan in vergelijking met zo’n mierzoet pak uit de winkel. Maak eens zelf jam met fruit uit de tuin van je oma, buurman of eigen school en trek dan voor de gein eens zo’n schoolontbijtminikuipje halvajam open waar een halve aardbei overheen is gevlogen. Grappig dat zuurdesembrood van de bakker helemaal niet hetzelfde smaakt als een halfje casino uit de supermarkt? Doe eens een sinaasappelsaptest in de klas: wat maakt versgeperst nou anders dan die uit een pak? Wat kun je eigenlijk allemaal voor leuke smoothies maken in de blender? Wie maakt het allermooiste bordje met fruitsalade?
Zou dat niet een veel leukere manier zijn om te ontdekken hoe lekker ontbijten kan zijn? Kritische eters zijn eters die goed proeven: wat is lekker en wat smaakt naar niks of is vies of te zoet of te zout. Dat is toch veel belangrijker? Wie bewust eet, eet vanzelf gezond. Laat dát maar eens lekker zien aan al die moeilijkdoenende grote zeurpieten.