Wat was ‘ie leuk hè? Van 2009 tot en met 2014 schreef ik samen met collega Onno Kleyn zes culinaire scheurkalenders vol. 365 blaadjes (in schrikkeljaren eentje extra), en dan ook nog eens dubbelzijdig bedrukt, want nee, wij zijn niet van het type jantje-van-leiden. Met recepten, uiteraard, maar ook wetenswaardigheden, culinaire zin- en onzin, proefverslagen, hilarische anecdotes en geestige culiquotes van de Groten (en trouwens ook minder groten) der Aarde.
Das war einmal…
Niet dat Onno en ik door onze inspiratie heen waren, niets daarvan, maar de uitgever zag er helaas geen brood meer in gezien de moordende concurrentie op scheurkalendergebied. Wat ontegenzeggenlijk een steekhoudend argument is.
Voor de nostalgici onder ons vind je hieronder een greep uit de talloze recensies die verschenen
Het Drinks Slijtersvakblad:
In onze ogen de beste scheurkalender rond dit thema tot nu toe.
Koken.blog: Must have voor iedere culi
De Culinaire kalender heeft al een behoorlijke staat van dienst en is bijna de verplichte must have voor iedere culi. En dat weten ze inmiddels ook wel. De kalender geeft je 365 dagen lang culiplezier in de vorm van leerzame feitjes, handige tips, verrassende citaten en fijne recepten.
De recepten zijn bijna allemaal voor dagelijks gebruik, met soms een uitzondering waarvoor wat langer in de keuken moet staan. Ook komen de vaste stokpaardjes van beide auteurs, Onno Kleyn en (Koken met) Karin Luiten, ook weer voorbij. Maar dat weten ze gelukkig zelf ook. […]
Meer dan in de kalender van vorig jaar vertellen de auteurs over de jaloersmakende snoepreisjes en andere fijne uitjes.
Lees hier het hele artikel.
De Eetschrijver: Scheuren met het appelmoessyndroom
Het is een leuke kalender geworden. Veel lekkere recepten die duidelijk de signatuur van hun auteur dragen (leuk te raden wat van Onno en wat van Karin is, maar ik vermoed dat de kenner bijna 100% scoort), veel handige tips, veel leuke trivia, kortom: een kalender waarvan elk blaadje smakelijk is. Geinige opzet ook: op de voorkant van elke dag een opmaatje, aan de achterkant het hele verhaal. Je moet dus wel tot de volgende dag wachten tot je je recept, tip of verhaal in beeld hebt, maar het voordeel is dat de thematiek bij elkaar blijft als je de blaadjes bewaart.
Niemand hoeft bang te zijn dat er alleen maar elitair wordt gekookt. Een leuke formule met een grote houdbaarheid.
Lees hier het hele artikel.
Brutsellog: 365 dagen lang genieten
Zo krijg je op 22 januari een tip hoe je je de wok het beste klaarmaakt voor het eerste gebruik, op 9 maart een recept voor brandnetelsoep, op woensdag 8 april antwoord op de vraag hoe de traditie is ontstaan dat het woensdag gehaktdag is en op 13 september een anekdote uit ‘Modern Cookery for Private Families’ van Eliza Acton. De vrijdag is standaard ingericht voor het weekendrecept. De Culinaire Kalender 2009 is een scheurkalender waar je elke dag weer wat van leert of waarvan je weer inspiratie van kan opdoen. Leuk om in de keuken te hangen en stiekum al in januari kijken wat de tips en recepten zijn in juli.
Lees hier het hele artikel.
Eediete: Wie o wie
Op het voorblad van iedere dag word je geprikkeld met een vraag, een quote of een korte beschrijving van een recept of ingredient. En het onderwerp dat daarmee is aangesneden wordt vaak uitgesmeerd over drie dagen. Niet zo dat je op de eerste dag een titel van een recept krijgt, op de tweede het boodschappenlijstje en op dag drie de bereidingswijze, maar op de ene dag een weetje, op de andere wat tips en op dag drie het recept.
Toen ik de kalender in mijn handen gedrukt kreeg, zei Onno er schertsend bij dat het lastig zou worden om te achterhalen wie welk stukje geschreven had. Het geeft een leuke extra dimensie aan de dagelijkse scheurderij om na te denken over wie welk stukje heeft geschreven.
Lees hier het hele artikel.
De kookboekenrecensent: Verbaal smullen én fijne recepten
In de beste almanak-traditie combineert de culinaire kalender recepten, anekdotes, weetjes, citaten, illustraties, columns en nog wat in scheurkalenderformaat. Gegevens over hoeveel lezers van een dergelijke kalender de blaadjes daadwerkelijk afscheuren en al dan niet bijhouden of hoeveel er de kalender meer als een onhandig te lezen boek beschouwen en het in hun boekenkast zetten, zouden me wel interesseren. Zelf lees en blader ik vooral in de culinaire kalender en zet ik hem bij in mijn collectie kookboeken.
Leerzame feitjes, handige tips, verrassende citaten én fijne recepten. Vooral aan dat laatste durft het bij de meeste foodcalendars al eens te ontbreken. En wat meer is: de gaartijden kloppen, ook al geen evidentie meer. Als je de richtlijnen van de kalender opvolgt, gebruik je de keukentijd optimaal. […]
Ook verbaal kan je smullen. […] Maar ook multimediale registers werden opengetrokken. […] Ik heb het meest gegrijnsd om de opening; tegen alle ethiek in doet de kalender ons op 1 januari beloven meer te roken. Als we het blaadje omdraaien wordt duidelijk dat het hier om de promotie van rookovens gaat. De volgende dag wordt er dan weer toepasselijk een gerechtje opgenomen over gerookte makreel.
Lees hier (2009) en hier (2010) de twee complete artikelen.
Koken.blog: Schrijfstijl en stokpaardjes
De kalender die vaak al uitverkocht is voordat je ook maar op het idee bent gekomen om een scheurkalender voor het komende jaar te kopen, die ja!
Zoals je gewend bent van de culinaire kalender: ieder dag een weetje, recept of iets anders lekkers, vaak in een thema dat 3 of 4 dagen bestrijkt. Bij de eerste samenwerking, was het nog een sport om uit te zoeken wie welk stukje heeft geschreven. Vaak te herkennen aan schrijfstijl en stokpaardjes, maar nu toch alleen door opmerkingen in de tekst. Kopen dus! Echt, nu al, in augustus, maar dan wel ingepakt laten liggen tot de decembermaand. Lees hier het hele artikel.
GoodFood magazine: De beste scheurkalender tot nu toe
De tijd gaat snel, maar af en toe is dat een voordeel. Wanneer het nieuwe jaar aanbreekt, is namelijk weer het moment aangebroken om de ‘Culinaire (scheur)kalender’ van Onno Kleyn en Karin Luiten officieel in gebruik te nemen. Kleyn en Luiten weten het iedere dag weer smaakvol te brengen. Ook deze editie barst weer van de recepten, handige tips en leuke weetjes. Uiteraard seizoensgebonden en met aandacht voor de bepaalde feestelijke eetmomenten zodat je die dag echt iets passends op tafel zet. […] Dit en honderden andere (w)etenswaardigheiden en vele recepten zijn terug te vinden in de Culinaire kalender. In onze ogen de beste scheurkalender rond dit thema tot nu toe.
bouillon! magazine: Ze hebben er verstand van
Onno Kleyn heeft er hulp bijgekregen. En niet zomaar hulp! Niemand minder dan lage drempel kookster Karin Luiten. Veel, erg veel info kan er in zo’n kalender. In elk geval voor elke dag een makkelijk maakbaar recept. Meneer Kleyn en mevrouw Luiten hebben er verstand van, dat is duidelijk.
Vrouw Online: Een frisse blik op kookboeken
Onno Kleyn en Karin Luiten hebben samen een leuk concept neergezet. Zij moderniseren het begrip kookboek. De gerechten in de kalender worden zo klein mogelijk gehouden en er wordt afgewisseld met tips, anekdotes en interessante weetjes. Leuk om te zien, leuk om te maken.