Ik wou het toch nog even hebben over die nep-Griekse kofta van vorige week. Het zat me niet helemaal lekker. U weet, ik ben van de categorie ‘u vraagt, wij draaien’. Als mensen een pakje aanvragen voor deze rubriek, is het omdat ze dat zo lekker vinden. Dan geeft het geen pas als ik ga vingerzwaaien dat het helemaal niet zo hoort en dat het anders moet, authentieker. Vaak weet ik die neiging gelukkig binnenskamers te houden, en typ ik in de krant keurig een doe-het-zelfrecept dat geheel en al pakwaardig is en ook zeker zo makkelijk, maar dan wel nét even lekkerder. Zoals vorige week.
Uit een pakje: Knorr Wereldgerecht Griekse Kofta
Rijstmix: Rijst 99%, rode paprika, zeewier.
Sausmix: Tomaat 26%, maïszetmeel, zout, aroma (bevat tarwe, gerst), suiker, ui, komijn, tijm, laurierblad, oregano, gistextract, zwarte peper, olijfolie, gehydrolyseerde plantaardige eiwitten, kaneel, maltodextrine, citroensap.
Kruidenmix: Paneermeel (tarwebloem, gist, zout), ui, zout, aroma, gistextract, knoflook, komijn, palmvet, kaliumchloride, olijfolie.
Zelf toevoegen: 350 g gehakt, 400 g (blik)tomaten, 1 courgette, 1 eetl olijfolie, 200 ml water, margarine.
En toch. En toch.
Al variërend op het thema ‘Griekse balletjes in tomatensaus’ ging ik stoutmoedig ook de Turkse kant op. Griekse gerechten lijken immers sprekend op Turkse en vice versa. Ik maakte de balletjes niet rond maar langwerpig en plat en bovendien van lamsgehakt, wat veel sappiger en smakelijker is dan dat brave rundergehakt. Ik verkoos de grillpan boven de koekenpan, wat een lekker knapperig geroosterd korstje oplevert plus een smeuïge binnenkant. De tomatensaus liet ik niet sudderen, maar alleen even ultrakort pruttelen tot een salsa-achtig, chunky geheel. Het voordeel van de tijdsbesparing bleek recht evenredig aan de smaakbeleving, zo vond ook mijn dinergezelschap aan wie ik beide versies voorschotelde, die van vorige week en die van deze week. Deze week won.
Oh ja, en die door pakjesmakers voorgeschreven courgette kan de pip krijgen. Die verving ik door tzatziki. Hoewel Turken dat dan weer ‘cacik’ noemen natuurlijk.
Zelf maken?
Helaas pindakaas, zowel de Griekse als de Türkse köfte staan niet meer online omdat beide recepten intussen zijn opgenomen in mijn nieuwe kookboek Slim zónder pakjes & zakjes. Verkrijgbaar in de boekhandel of te bestellen via deze website.