In het gisteren besproken boek Eet Meer heet deze vegetarische ovenschotel officieel ‘Ei in een potje’, maar ik maakte het in een ovenschaal, dus niks geen potje. Overigens heb ik me een breuk gezocht om het recept terug te vinden, want ik had vooral ‘spinazie’ en ‘tomatensaus’ onthouden, maar in het boek ontbreekt een handig register om op ingrediënt te zoeken, en hij bleek in het hoofdstuk ‘5 recepten met eieren’ te staan. Al kokend blijkt trouwens dat het boek niet lekker open vouwt en dus niet plat blijft liggen, wat lastig is in de keuken. Maar verder niets dan lof. Oh ja, en ik heb het recept een beetje aangepast omdat het zo uitkwam. In mijn versie zit nóg meer groente, en laat dat nu nét de stimulerende bedoeling van dit boek wezen. Vooral de tomatensaus is bijzonder, omdat je eerst een soort ‘currypasta’ aanbakt, en er gaat ook verse gember en citroenrasp door. Lekker!
Nodig voor 2 personen (hooguit 3):
Tomatensaus:
1 blik gepelde tomaten
1 rode paprika (die had ik niet in huis trouwens)
1 ui
1 knoflookteen
1 flinke tl sambal (eigenlijk 1 rode peper, maar die had ik niet)
2 cm verse gember
1 tl komijnpoeder
1 tl venkelzaad
1 tl kaneel
scheutje rodewijnazijn
2 eetl honing
rasp van ½ citroen
4 eetl olijfolie
zout & peper
Verder:
300 g panklare (wilde) spinazie
4 eieren
Oven voorverwarmen op 200 °C.
Tomatensaus:
Doe ui, knoflook, sambal/rode peper, eventuele paprika, gember en olijfolie in de blender of keukenmachine en maal tot een grove pasta. Ik had er trouwens bij gebrek aan paprika 2 worteltjes door gedaan, wat een vrolijk lichtoranje olvarit-effect geeft. Maar dit terzijde. Verhit een braadpan en fruit dit mengsel zachtjes tot het heerlijk begint te ruiken. Voeg komijn, venkelzaad en kaneelpoeder toe en bak dit een paar seconden mee, tot de boel al snel hinderlijk gaat plakken aan de pan. Voeg bliktomaten, rodewijnazijn, honing en geraspte citroenschil toe. Mijn tip: pureer de tomaten eerst even in diezelfde blender/keukenmachine (nee, die hoef je niet eerst schoon te maken). Laat 30-45 minuten op laag vuur sudderen tot een vrij dikke saus. Breng op smaak met zout en peper.
De rest:
Nu moet volgens het boek de spinazie er rauw door, maar ik had verhoudingsgewijs dubbel zo veel spinazie, dus dat mengt lastig. Handiger is om de spinazie met aanhangend waswater even in een andere pan al omscheppend kort te laten slinken, en het dan door de tomatensaus te scheppen. Schep over in een ovenschaal (20×20 cm) en maak vier kuiltjes. Ik deed twee eieren per persoon, want één ei is zo sneu. Breek de eieren erboven, bestrooi met wat zout en peper. Mijn tip: maak goeie kuiltjes, of neem niet al te grote eieren, anders stroomt de hele boel over met eiwit, zoals bij mij. Niet echt een probleem, maar het ziet er minder elegant uit.
Zet in de oven tot het ei gestold is. Dat is altijd even lastig, want de dooier stolt helaas eerder dan dat vervelende eiwit. Reken op 10-12-15 minuten, gewoon even in de gaten houden.
NASCHRIFT: Tegenwoordig hanteer ik voor eieren in de oven de shakshuka-methode van Jigal Krant: eerst alleen eiwit erin, later pas dooiers toevoegen, hier staat het uitgelegd.
Serveren: volgens auteur Karine Hoenderdos is het lekker met een stuk Turks brood, ik serveerde het met wat simpele bulghursalade die ik nog had. Puike combi.
Dit recept komt zoals gezegd uit het boek Eet Meer, lees hier mijn recensie.