“Kijk nou Koken met Karin,” twitterde Teun van de Keuken naar me, “Boerenomelet met ui en prei. Zelf toevoegen: prei, ui en eieren. Het pakje der pakjes!”
Knorr mix voor Boerenomelet met ui en prei
Groenten 38% (ui 15%, wortel, erwt, paprika (rood, groen), tomaat), palmvet, zout, aardappelzetmeel, suiker, champignon 5%, gehydrolyseerde plantaardige eiwitten, melksuiker, kaliumchloride, ham (varkensvlees, zout, dextrose, antioxidanten (E307, E304i)), gerookt spek (varkensvet, rookaroma), kruiden (peterselie, bladselderij, laurierbladpoeder), melkeiwitten, gistextract, witte peper, rookaroma.
Zelf toevoegen: 4-6 eieren, 1 ui, 150 g prei.
Verbazingwekkend dat uitgerekend hij zich nog over dit soort dingen verwondert. U kent Teun toch wel? De altijd keurig in pak-met-das gestoken verslaggever die in het tv-programma De Keuringsdienst van Waarde voedselproducenten bestookt met kritische vragen over hun knollige citroenen dan wel citroenige knollen. Met oeverloze nieuwsgierigheid en vooral een vleugje ironie. Je zou toch denken dat hij intussen alles al is tegengekomen. Deze week verschijnt zijn boek Puur en eerlijk, een verzameling columns gewijd aan zijn gelukkig vaak vrolijke zoektocht naar de zin en onzin van de voedselindustrie. De gekte van K3-chips komt aan bod, net als drinkbare appels, ‘verse’ diepvriesvis, cantharellensoep zonder cantharel en allerhande ‘oma’s recepten’ vol e-nummers. Dat boerenomeletpakje past naadloos in het rijtje.
In één moeite door vroeg Teun of ik kwam koken zonder pakjes tijdens zijn openbare boekpresentatie, 16 september in de Amsterdamse poptempel Paradiso. Hij houdt een journalistiek-culinaire talkshow met gasten uit de wereld van voedsel, kunst en journalistiek, “inclusief zang en dans”. De boerenomelet heeft het uiteindelijke menu niet gehaald. Wel, op speciaal verzoek, de meringues* van een paar weken terug in deze krant, u weet wel, die uit dat ook al zo onzinnige Jumbo-pakje zonder ei. Ook u bent van harte welkom*, als er nog plek is.
*) Naschrift: Helaas, ook de meringues hebben om logistieke redenen de eindstreep niet gehaald. En de avond is ook nog eens uitverkocht… Maar ik kan u allen wel verblijden met mijn recept voor boerenomelet met prei en ui , maar dan uiteraard geheel zelfgeklutst.
Zelf boerenomelet met prei maken?
Nodig voor 3-4 personen:
6 eieren
250 g prei
100 g doperwten (diepvries)
100 g spekjes
1 ui
handje platte peterselie
klontje boter
zout & peper uit de molen
Haal de doperwten uit de vriezer. Snipper de ui en snij de prei in dunne ringen. Smelt wat boter in een grote koekenpan en bak op laag vuur de spekjes 1 minuut. Fruit de ui 2 minuten mee. Dan de prei erbij en onder af en toe omscheppen zacht laten worden (5 à 10 minuten). Hak intussen de peterselie fijn en klop de eieren los met peper en zout. Schep de doperwten en peterselie door de prei en giet de eieren erbij. Bak de dikke omelet op niet al te hoog vuur rustig goudbruin en gaar. Check wel (schudden of spatel) dat hij niet vastplakt aan de bodem. Leg er een deksel op om de bovenkant beter te laten stollen of, beter nog, zet de pan even in een hete oven (180 ºC) ook nog een mooi kleurtje. En onthoud: hij moet van binnen een tikje smeuïg blijven.
Tips:
- In een lekker dikke omelet horen veel eieren, anders wordt het zo’n sneu dun gevalletje.
- Een boerenomelet is ideaal voor restverwerking, een handje van dit of dat van wat u nog heeft rondslingeren: champignons, wortel, paprika, courgette, lenteui, ham, kaas, (gare) aardappel, bleekselderij, bieslook, bladselderijblad, lavas.
- Wie ‘m vegetarisch wil, laat de spekjes uiteraard achterwege.
P.S. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek .