Het staat al jarenlang bovenaan mijn verlanglijstje: Australië. Maar ja, te ver weg, dus andere reisbestemmingen gaan steevast voor. Jazeker, ik ben nog altijd op culinaire wereldreis.
Denk je aan Australië, dan denk je aan kangoeroes, het Great Barrier Reef, Ayers Rock bij zonsondergang (of was het nou zonsopgang?) en het Sydney Opera House. En niet te vergeten de veelgeroemde eetcultuur van Sydney die een stuk verder gaat dan de iconische Vegemite sandwich. Geen Marmite, denk erom, dat is Engels, en naar het schijnt vloeken in de kerk bij de Ozzies. Hoewel het sprekend op elkaar lijkt, vinden zij van niet. Vegemite is gemaakt van ‘gistextract’ en Marmite van ‘groente-extract’. Tja.
Veel verder reikt mijn culinaire Australië-kennis niet, dus ik klopte aan bij mijn oud-collega Monique, die een paar jaar geleden die kant op is verhuisd. Kon zij voor deze zomerse wereldserie de vraag beantwoorden wat nou toch ‘hét klassieke Australische gerecht’ is? Alleen geen pavlova, want die heb ik hier in de krant al eens behandeld. Per ommegaande arriveerde haar top 5:
5. Meat pies: tot in de verse uithoeken van Australië verkrijgbaar. Al is het een gehucht met maar één cafeetje, minstens vijf soorten pies hebben ze er altijd.
4. Lamingtons: cakeblokjes in een jasje van chocolade en kokosrasp. Australiërs zelf geven vaak dit als antwoord op de vraag naar typisch Australisch eten.
3. Beetroot: geen gerecht, maar een groente. De biet zit werkelijk overal in danwel op, van salades en broodjes tot pizza’s en hamburgers. Oh, en door de smoothies.
2. Banana bread: een cakeachtig brood dat vooral ‘s morgens bij de koffie wordt gegeten, doorgaans besmeerd met boter. In werkelijk ieder koffietentje, café of supermarkt verkrijgbaar. Of men bakt het zelf naar een van de vele recepten van de Australische kookgodin Donna Hay.
1. Pork belly: knapperig gebakken buikspek. Van simpele pub tot gerenommeerd restaurant, overal staat dit nationale lievelingseten op het menu.
Ik ben zo vrij om nummer 1 te negeren wegens even geen zin in vlees, dus het werd nummer 2. Morgen het recept.
Dit is aflevering 7 van mijn culinaire wereldreis in Trouw. Aanstaande zaterdag in de krant weer een verse, zij het laatste, aflevering. Terug naar aflevering 1 (Frankrijk met coq au vin), aflevering 2 (USA met blueberry pancakes), aflevering 3 (Peru met papas rellenas), aflevering 4 (Sri Lanka met dal curry), aflevering 5 (Suriname met pindasoep) en aflevering 6 (Turkije met adana yogurtlu).