Heimwee naar Turkije (zie gisteren)? Dan wandel ik even naar de Turk om de hoek in mijn eigen stad voor yoghurt, tomaat, brood en lamsgehakt en maak ik het populaire snackgerecht adana yoğurtlu oftewel pittige lamskebab met yoghurt op knapperig brood. Prima te doen als simpele maaltijd, je eet je vingers er bij op.
Nodig voor 4 personen (8 stuks):
300 g lamsgehakt
300 g Turkse yoghurt
½ Turks brood
1 ui
2 tomaten
handje platte peterselie
handje munt
1 theel pimentpoeder
2 theel hot paprikapoeder
1 theel cayennepeper
4 eetl zonnebloemolie
zout en peper uit de molen
optie: 4 grote lichtgroene Turkse pepers (niet pittig)
Stap 1. Leg alvast 8 houten satéprikkers in water.
Stap 2. Laat de yoghurt uitlekken in een koffiefilterzakje in een zeef. Of gebruik een stukje kaasdoek.
Stap 3. Roer 1 theelepel paprikapoeder met de zonnebloemolie tot een oranje saus.
Stap 4. Snij het brood in 4 parten en die weer doormidden tot in totaal 8 stukken.
Stap 5. Leg het brood met de opengesneden kant naar boven op een platte schaal.
Stap 6. Ontvel de tomaten, verwijder de natte pitjes en snij in blokjes. Verdeel de tomaat over het brood.
Stap 7. Rasp de ui, hak de peterselie en munt fijn, of kieper alles in de keukenmachine.
Stap 8. Kneed samen met piment, de andere theelepel paprikapoeder, cayennepeper, zout en peper grondig door het gehakt.
Stap 9. Boetseer het gehakt tot langwerpige, iets platte spiesjes rondom de satéprikkers.
Stap 10. Verhit een grillpan tot loeiheet. Bak de spiesjes in 2-4 minuten per kant gaar, afhankelijk van de dikte.
Stap 11. Schep de ingedikte yoghurt op de tomaat. Druppel er wat oranje paprikaolie over.
Stap 12. Leg de spiesjes erop. Sprenkel vooral ook eventueel bakvet uit de pan erop. Laat de smaken even 5 minuten intrekken.
Stap 13. Gril intussen als u heeft ook de dikke groene pepers tot ze rustieke zwarte streepjes hebben.
Serveren:
Leg de groene pepers tussen de broodjes en eet uit de hand.
TIPS
• Door de yoghurt uit te laten lekken, wordt hij nog steviger, denk hangop.
• Tomaten ontvellen: aan de onderkant inkruisen met een scherp mes, even dompelen in kokend water, vervolgens afkoelen in koud water. Het vel kan er nu heel gemakkelijk afgetrokken worden.
Dit is het 6e recept van mijn culinaire wereldreis in Trouw. Aanstaande zaterdag in de krant weer een verse aflevering. Terug naar aflevering 1 (Frankrijk met coq au vin), aflevering 2 (USA met blueberry pancakes), aflevering 3 (Peru met papas rellenas), aflevering 4 (Sri Lanka met dal curry) en aflevering 5 (Suriname met pindasoep). En volgende week? Dan gaat de reis helemaal naar Australië.