Deze restauranttip is niet van mezelf maar van Antoinette (van het blog Italiaans eten met Antoinette). Zij woont in Verona, en laat ik daar nou net vorig jaar om deze tijd naartoe willen. Helaas zat zij op dat moment net in Nederland, dat zul je altijd zien, dus tot een echte foodie-treffen is het niet gekomen, maar ze gaf me wel wat tips. Niet gaan eten natuurlijk bij de ‘Listón’, de reeks restaurants pal naast de opera. Onvervalste toeristenfuiken. Wel leuk om na afloop van de opera wat te gaan drinken, want toen ik er was kwamen de zangers na afloop een applausrondje maken langs alle terrassen, en ik heb La Traviata zelf (wonderbaarlijk herrezen uit een hele nare dood) nog een hand mogen geven.
Enfin, waar eet je dan wel? De tip der tippen was restaurant Osteria da Ugo. Een echte lokale trattoria met cucina veneta tipica, gespecialiseerd in streekproducten. Op de avond dat ik wilde (maandag) waren ze dicht, en dinsdagavond moesten we naar de opera, dus het werd een dinsdagmiddagse lunch. Op Antoinette’s advies vroeg ik naar de ravioli gevuld met ezelstoofpot (stracotto di asino) en truffel, maar helaas, daar was het niet het seizoen voor. Jammer, jammer, jammer.
Maar, zie het mirakel! Even later kwam de ober glunderend terug uit de keuken. Toevallig had de kok een voorraadje gemaakt voor de volgende dag, voor een vaste klant die het speciaal had besteld. En daar kon best een bordje vanaf voor mij. En inderdaad, geen woord te veel gezegd: in één woord goddelijk lekker. Dus ook al ga je deze zomer, kijk de ober smekend aan en wie weet. Oh ja, nog even een tip: bij ‘asino’ ligt het accent op de a, dus ásino in plaats van asíno (als casino), anders snapt de ober je nog niet.
De rest is trouwens ook aanbevelenswaardig hoor. Van gevulde courgettebloemen (altijd een feest)
Tot een bijzondere terrine van inktvis. Ziet er een beetje gek uit, maar man, wat verrukkelijk.
En ook nog een bordje met carne salà, rundvlees bewaard in zout met een mengsel van kruiden, en dan opgeleukt met rucola. Parmezaan en verse funghi porcini.