Na mijn ode aan het Amerikaanse ontbijt in deel 2 van mijn culinaire wereldreis in Trouw, mag een onvervalst Amerikaans ontbijtrecept natuurlijk niet ontbreken. Geen french toast, geen hash browns, geen eitje sunny side up, geen eggs benedict, geen waffles, maar wel: Blueberry pancakes.
Nodig voor ± 16 stuks (kleintjes):
150 g blauwe bessen
200 g zelfrijzend bakmeel
300 ml karnemelk
50 g gesmolten boter
1 volle theel bakpoeder
1 groot ei
wat plantaardige olie om te bakken
snufje zout
Erbij: maple syrup (ahornsiroop, natuurwinkel)
Stap 1. Zeef bakmeel, bakpoeder en een snufje zout samen boven een grote kom.
Stap 2. Giet karnemelk, ei en gesmolten boter erbij en klop 5 minuten met de mixer tot een dik, glad deeg. Het beslag is een stuk dikker dan voor gewone pannenkoeken, maar moet wel makkelijk van een lepel vallen.
Stap 3. Roer (niet mix) bijna alle blauwe bessen erdoor, bewaar wat voor de garnering.
Stap 4. Laat het beslag een half uurtje rusten. Heus, dan bakken ze veel beter.
Stap 5. Verhit een grote koekenpan (of meteen twee) en laat er een klein beetje olie in heet worden.
Stap 6. Schep 2 of 3 opscheplepels beslag in de pan voor kleine pannenkoekjes van ± 7-8 cm doorsnee. Zorg als het enigszins kan dat de bosbessen een beetje eerlijk verdeeld zijn.
Stap 7. Bak ze op niet al te hoog vuur tot de bovenkant droog is en er gaatjes in vallen (± 2 minuten).
Stap 8. Draai dan om en bak ook de andere kant in een à anderhalve minuut licht goudbruin. De bessen zullen openbarsten, dat zorgt voor een mooie paarsblauwe kleur.
Stap 9. Hou ze warm terwijl u de rest bakt. Bijvoorbeeld in een braadslee in een voorverwarmde oven op 90 °C, mits goed afgedekt met alufolie tegen het uitdrogen.
Serveren:
Stapel zoveel pannenkoekjes als u wilt op elkaar, garneer met de achtergehouden bessen en overgiet aan tafel rijkelijk met maple syrup.
TIPS:
• Het kan ook met gewone melk, maar met karnemelk zijn de pannenkoekjes lichter en smeuïger. Ook een idee is om de karnemelk te vervangen door 200 ml yoghurt (naturel, uiteraard) en 100 ml melk.
• Bakken kan ook in boter, maar die verbrandt sneller. Veeg dan tussentijds af en toe de pan schoon met een dikke prop keukenpapier.
• Niet te heet bakken op te hoog vuur, dan worden de pannenkoekjes knapperig in plaats van smeuïg.
Dit was het 2e recept van mijn culinaire wereldreis in Trouw. Volgende week reizen we verder naar Peru. Terug naar aflevering 1 (Frankrijk met coq au vin).