Mijn doorgeschoten smulbalkon heeft één voordeel: het ziet er heel gezellig uit, met al die bloemetjes. En je kunt ze nog opeten ook. Zelfs de radijs kreeg dit jaar bloemetjes, gek genoeg zowel witte als roze. Ook die worden gewoon over de sla gestrooid. Net als die tere witte rucolabloemetjes ook die zijn zeer sla-waardig. Of het nu van-alles-wat-je-maar-in-huis-hebt-sla is of een soortement caprese-salade. Pas op het laatst erover strooien, anders zie je ze niet meer. Dat is feitelijk het enige nadeel van dit soort bloemetjes: het is erg subtiel.
Nee, dan kun je beter borage kweken, want dat mooie blauw knalt er zo heerlijk uit. Of natuurlijk geel-oranje-rode Oost-indische kers. Helaas lukt het nooit op mijn (winderige) balkon omdat ze elke keer meer zwarte luizen dan bloemen produceren. Maar gelukkig eet ik wel eens bij vrienden met een tuin. Dan leukt één zo’n bloemetje een bord meteen reuze feestelijk op.
Maar nu heb ik net Bloom Bites ontdekt: eetbare, volstrekt onbespoten bloemetjes voor de consument. Te bestellen via de website of gewoon via de betere groenteboer. Naast Oost-Indische kers hebben ze nog veel meer bloemen. Let alleen niet op die beetje malle namen (‘betoverende borage’, ‘begeerlijke begonia’s’, ‘fancy fuchsia’s’), want ze zijn echt geweldig! Knispervers en knalkleurig. Wel in de koelkast bewaren en snel gebruiken, want ze verwelken uiteraard razendsnel. Tja, het feit blijft dat je eetbare bloemen het beste zelf kunt kweken, zodat je ze pas op het allerlaatste gewenste moment kunt plukken en inzetten. Maar goed, dat is dus niet iedereen gegeven.
Alleen nooit lelietjes-van-dalen serveren hè? Ondanks de lieftallige naam kun je daar de hele familie mee om zeep helpen. Fans van de tv-serie Breaking Bad hoef ik niets te vertellen…