Deze amandelkoekjes heten ‘croissants aux amandes’ in het gisteren besproken bakboek Tarte tatin, maar dan denk ik toch eerder aan die bladerdeeggevallen. Maar het zijn toch echt koekjes, in het Nederlands vertaald als ‘Halvemaantjes’. Het komt niet vaak voor dat ik in een kookboek de vertaling beter vind dan het origineel. 😉
Heerlijk brosse zandkoekjes zijn het, waarbij het gebruikte amandelmeel zorgt voor een extra lekker je-ne-sais-quoi. Het recept gaat uit van 6 personen, maar ik heb geen idee hoeveel koekjes je per persoon geacht wordt te eten. Het formaat wordt ook nergens genoemd. Op de foto in het boek staan er maar zes. Ik nam qua ingrediënten halve hoeveelheden, voor 3 personen dus, en dat was genoeg voor anderhalf bakblik, oftewel 28 kleine koekjes. Hieronder hoe ik het deed.
Nodig:
100 g boter op kamertemperatuur
100 g kristalsuiker
140 g bloem
50 g amandelpoeder/gemalen amandelen
Garnering: 2 eetl geschaafde amandelen, 2 eetl kristalsuiker
Oven voorverwarmen op 175 °C.
Roer boter, suiker en amandelpoeder romig met een pollepel. Voeg door een zeef de bloem toe, roer even erdoor en ga dan verder met de hand en kneed heel kort tot een samenhangende bal. Laat even een half uurtje in folie in de koelkast opstijven als er geen land mee te bezeilen valt.
“Vorm het deeg tot halvemaantjes,” geeft de auteur als enige instructie. Allez, Ginette, ça va pas, non? Je mag in een kookboek best een ietsepietsje behulpzamer wezen, en anders je 21e-eeuwse bewerkers wel. Ik pakte steeds een plukje deeg, rolde dat tot pink/vingerdikke rolletjes van een centimeter of 10. Leg die op een met bakpapier beklede bakplaat. Het bestrooien met geschaafde amandelen is volgens het boek optioneel, maar zonder vind ik ze wel wat kaal. Overigens is “bestrooien” makkelijker gezegd dan gedaan, want 90% belandt naast danwel tussen de koekjes. Ze er met enig engelengeduld stuk voor stuk op leggen werkt beter.
Bak in de oven goudbruin en gaar. Even opletten nu. Volgens het boek in 20-25 minuten, maar bij mijn was 15 minuten eigenlijk nét iets te lang. Daarna heb ik ze nog een keer gemaakt, maar nu iets groter (zie foto helemaal bovenaan), toen bleek 15 minuten precies goed, al vond ik de kleintjes uiteindelijk toch het lekkerst, want minder droog. Bestrooi de koekjes meteen uit de oven met wat suiker. Wat bestrooien betreft, geldt hier hetzelfde als bij dat amandelschaafsel… En voor wie het, zoals ik, toch vergeet, is het ook een optie om ze als ze al zijn afgekoeld alsnog te bestrooien met wat poedersuiker door een theezeefje.
Dit recept komt zoals gezegd uit het boek Tarte Tatin, lees hier mijn recensie.