Het is zo fijn om overal in den lande extra ogen en oren te hebben. Voeg daarbij de zegeningen van de moderne media en zo kon het gebeuren dat ik dankzij een twitterfoto van Nicole uit Eindhoven kennis maakte met het fenomeen meringuemix in een pakje. Grappig genoeg ontbreekt het hoofdbestanddeel, namelijk eiwitten. Wat zit er dan wél voor € 2,79 euro in het doosje? Suiker, een snufje maïzena en een velletje bakpapier.
Uit een pakje: Jumbo Mix voor witte Meringues
Zakje meringuemix: suiker, voedingszuur: citroenzuur, aroma.
Zakje bakmix: maïszetmeel, suiker.
Velletje bakpapier.
Zelf toevoegen: 3 middelgrote eieren.
Wie trouwens hoopt hiermee die leuke fruitbakjes van de pakjesfoto te maken, komt van een koude kermis thuis. De tekst geeft alleen instructies voor het bakken van de schuimpjes en lijkt bovendien geschreven met behulp van een Chinese vertaalcomputer.
Peperdure onzinpakjes
Een onvervalst nou-breekt-mijn-klomp-moment. Als het in de winkel ligt, dan is er kennelijk animo voor, maar waarom kopen mensen dit? Onze zuinige volksaard is spreekwoordelijk, sinds de crisis spellen we ongegeneerd alle aanbiedingsfolders en is de goedkope discounter helemaal salonfähig. En toch kopen we zonder blikken of blozen dit soort peperdure onzinpakjes vanwege de vermeende handigheid ervan. Week in week uit, boek in boek uit, loop ik hiertegen te hoop, maar luistert u naar mij? Welnee.
Wiskundemeisje
Uit arren moede vroeg ik hulp aan Ionica Smeets. Kent u haar? Als ‘het wiskundemeisje’ in de Volkskrant en in tv-programma’s als Eureka weet zij met haar €€€-rekenlogica de meest onmogelijke zaken heel coherent uit te leggen, en nog met humor ook. Kon zij de mensen niet eens helpen wakker schudden? Haar repliek stond afgelopen zaterdag te lezen in Volkskrant Magazine (“Hallo Jumbo! Van het geld voor één pak meringuemix kun je ook twee kilo suiker en acht meter bakpapier kopen”). Geen speld tussen te krijgen. (NB Wie het gemist heeft: hier na te lezen via Blendle.)
Mooi. Dan kan ik volstaan met het o zo simpele, goedkope doe-het-zelfrecept voor zomermeringues zoals het eerder in Trouw stond. Ik wens u een mooie, pakjesloze zomer waarin u van al het uitgespaarde geld lekker op een terrasje gaat zitten.
Zelf maken?
Nodig voor 6 stuks:
3 grote eiwitten
125 g witte basterdsuiker
Garnering:
100-150 g rood fruit (aardbei, framboos, aalbes)
150 ml slagroom
1 eetl vanillesuiker
evt. takje munt
Oven voorverwarmen op 100 ºC. Klop de eiwitten met de mixer stijf in een brandschone, vetvrije kom. Voeg pas als het stijf begint te worden de basterdsuiker toe en klop verder tot stijve pieken die hun vorm houden. Spuit met een spuitzak met groot kartelmondje (of schep gewoon met behulp van 2 lepels) 6 vogelnestjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak 1 uur in het midden van de oven, zet dan de oven uit en laat de meringues rustig in de oven afkoelen. Klop de slagroom stijf met de vanillesuiker. Lepel een dotje op elke meringue. Verdeel het fruit erover. Garneer eventueel met een blaadje munt.
Tips:
- Een lepel maïzena wordt vaak toegevoegd voor de stevigheid, maar is vooral handig bij grote pavlova’s. Bij kleine meringues maakt het in mijn ervaring niet uit.
- Elke oven is anders. Temperatuur te laag: de meringues blijven prachtig wit, maar ook kauwgomachtig. Te hoog: de meringues worden beige, maar wel lekker bros. Het is altijd zoeken naar de ideale middenweg.
- Ook lekker met roodfruitcoulis: Prak wat aardbeien en frambozen door een zeef, roer het sap glad met een kneepje citroensap en poedersuiker naar smaak.
Naschrift: Het kan nog veel erger. Zucht. Nu heeft ook Dr. Oetker meringuemix…