Kromme komkommers, bonkige bietjes, dwarse wortels en scheve tomaten hebben het lastig. Naar schatting wordt vijf tot tien procent van alle Nederlandse groente weggegooid puur vanwege hun schamele looks. Alsof we nog niet genoeg prima voedsel wegmieteren met z’n allen. Nogal krom, vonden drie jonge wereldverbeteraars. Chantal Engelen, Jente de Vries en Lisanne van Zwol richten zich onder de naam Kromkommer op het redden van alle ‘gekke’ en ‘overgebleven’ groenten die anders verspild zouden worden. Ze manifesteren zich met allerhande ludieke acties maar zijn ook serieus in het bewerken van winkels en restaurants om gekke groenten gewoon te verkopen en verwerken.
En nu hebben ze dankzij een crowdfundingscampagne een heuse eigen soeplijn, gemaakt van groente die anders zou zijn weggegooid. Geredde groente dus. Er is een tomatensoep, een bietensoep en een wortelsoep, alle drie volledig plantaardig en zo duurzaam mogelijk verpakt in een stazak. Ik word alleen al vrolijk van de springerige groente-illustraties. De teksten zijn ook al grappig: ‘Omdat deze soep zo bomvol gekke groente zit was er geen ruimte meer voor toegevoegde suikers, gluten, lactose en aparte e-nummers’.
Uit een stazak: Kromkommer wortelsoep
Water, wortel 30%, sinaasappelsap 7%, ui, knolselderij 5%, kokosmelk 5%, olijfolie, rijstmeel, koriander, knoflook, zout, citroensap, gember, foelie, laurier, zwarte peper, komijn, selderij, paprika-extract.
Beresympathiek dus, en nog lekker ook. De tikje zoete tomatensoep (‘Wow! Met deze soep red je een halve kilo gekke tomaten’) smaakt als zelfgemaakt en is opgeleukt met ronddobberende gele kerstomaatjes die overigens in je mond loeiheet ontploffen. De wortelsoep had iets hoger op smaak mogen zijn, maar is wel aangenaam fris-zuur en ook weer heel puur wortelig. Vooralsnog zijn de soepen alleen te koop in WAAR-winkels (ook online) en bij Buiten en Groos in Rotterdam.
Recept
Wie zelf kromme danwel rechte wortels paraat heeft, kan aan de slag met mijn recept voor kruidige wortelsoep zoals het afgelopen weekend in Trouw stond.
Zelf maken?
Nodig voor 4 personen:
750 g wortelen
2 perssinaasappelen
200 ml kokosmelk
1 grote ui
1 knoflookteen
2 stengels bleekselderij
± 5 cm gember
optie: 1 theel sambal
1 eetl komijnpoeder (djinten)
1 eetl korianderpoeder (ketoembar)
scheut olijfolie
zout & peper uit de molen
handje verse koriander
Snipper de ui, snij de bleekselderij in plakjes, hak de knoflook. Fruit heel rustig in een scheut olie in een pan met dikke bodem, dat mag best 10 minuten duren. Rasp de gember erboven. Bak komijn- en korianderpoeder even mee, voor wie pit wil ook met sambal. Snij tussen de bedrijven door de wortel in plakjes. Doe in de pan, samen met de uitgeperste sinaasappelen, kokosmelk, 600 ml water, zout en peper. Breng aan de kook, laat met deksel op de pan in 20 minuten zachtjes gaar sudderen. Pureer met de staafmixer of (mooi luchtig) in de blender. Breng op smaak met zout, peper en eventueel een ferme kneep citroen. Garneer met verse koriander.
Tips:
- Het kan met winterpeen, waspeen, bospeentjes, recht danwel krom. Zelfs verlepte wortelen onderin de koelkast zijn nog prima geschikt.
- Wie heeft, laat ook wat foelie en een laurierblad meesudderen.
- Soep te dik? Scheutje water of groentebouillon erdoor.
- Andere serveertips: croutons van oud brood, ringetjes lenteui, geroosterde cashewnoten of pinda’s.