Hellmann’s mayonaise is onlangs feestelijk geïntroduceerd in Nederland. Nu hoor ik u denken: ‘Huh, maar die hadden we toch al lang?’ Inderdaad, menig supermarkt heeft dit fameuze Amerikaanse merk in de collectie, zij het vaak verstopt in het specialiteitenschap. Dat blijken geïmporteerde potten te zijn. Unilever gaat ze voortaan dichterbij huis produceren. Zonder die vertrouwde plastic dop, zonder het steevast huiveringwekkende recept (‘Super Moist Chocolate Mayo Cake!’), ja zelfs zonder het woord ‘mayonaise’ op het etiket.
Uit een potje: Hellmann’s Real Mayonnaise.
USA: Sojaolie, water, eieren, azijn, zout, suiker, citroenzuur, antioxidant: E385, natuurlijke aroma’s.
NL: Raapzaadolie, water, ei en eigeel 7,9%, azijn, zout, suiker, geconcentreerd citroensap, antioxidant E385, aroma’s, kleurstof E160c.
Helaas voortaan ook zonder de kenmerkende, bijna mousse-achtige structuur. De nieuwe oogt eerlijk gezegd als, tja, als ordinaire gladde Calvé. Toch bezweert de marketingmanager, die zowel Hellmann’s als Calvé vertegenwoordigt, dat de productie niet geschiedt in de Nederlandse Calvéfabriek, maar in Engeland, volgens de originele receptuur. De friszure smaak lijkt gelukkig inderdaad hetzelfde, alleen het mondgevoel is echt anders.
‘Wacht even,’ hoor ik u ook denken, ‘maar zij van Koken met Karin is toch tegen pakjes en zakjes?’ Klopt, maar ik maak graag onderscheid tussen zinloze mixpoeders enerzijds en potjes, blikjes en doosjes met behulpzame ingrediënten anderzijds. Denk: tomaten, tonijn, diepvriesdoperwten. En mayonaise. Gangbaar Nederlands fabricaat is mij veels te zoet, maar deze potjes heb ik steevast paraat: de lekkere Ton’s van eigen bodem, de citroenige Devos Lemmens van onze zuiderburen, uit Frankrijk de subtiel-romige van Bénédicta of de mosterdieuze van Amora. En dus die luchtige van Hellmann’s.
Fijne potjes om achter de hand te hebben. Maar zodra er iets te vieren valt, zoals versgepelde Hollandse garnalen of zelfgebakken friet, dan is het natuurlijk een fluitje van een cent om even snel zelf mayo te kloppen. Het allerheerlijkst! Hier vind je mijn recept van Zelfgemaakte mayonaise .