Wat doe je nou met die zelfhalfgedroogde tomaten van gisteren? Ik maakte er onder andere twee heel verschillende vegetarische salades mee. Allebei met als tweede hoofdingrediënt burrata. Een van mijn allerfavorietste ingrediënten als ik in Italië ben, al was het maar omdat je in ons land zelden of nooit aantreft vanwege de korte houdbaarheid. Maar kennelijk is het ineens aan het overwaaien, want in één week kwam ik het hier drie keer tegen: bij mijn Turkse groenteboer, bij Marqt en zelfs bij Albert Heijn. Wat is burrata? Denk aan de allerlekkerste buffelmozarella, maar dan nog smeuïger en romiger. Ideaal voor een variant op de aloude caprese-salade: halfgedroogde tomaatjes, burrata en basilicum.
Saladetip 1: Voor de vullendheid en de vitamines voegde ik er nog wat haricots verts aan toe. Tip: na het koken afgieten en meteen mengen met een scheut zelfgemaakte vinaigrette (olijfolie, azijn – ik had vijgenazijn, maar balsamico werkt ook -, wat Dijon-mosterd, peper en zout en als je hebt wat verse tijm) en pak ‘m beet tien minuten even laten marineren. Omdat de boontjes al gemarineerd zijn, is er geen dressing meer nodig, maar voor het lekkere adviseer ik toch wat olijfolie, versgemalen peper en fleur de sel over de burrata.
Saladetip 2: ook weer burrata, tomaatjes en basilicum als basis. Plus in de grillpan geroosterde plakjes courgette, een avocado, wat geroosterde pompoenpitten en wat losse blaadjes pluksla van eigen smulbalkon. Ook hier weer wat lekkere vinaigrette erover en klaar ben je.
Zo. Nu kun je qua inspiratie hopelijk weer even vooruit?