Wat bakt een mens uit het gisteren besproken bakboek Heel Holland Bakt? Iets Hollands natuurlijk. En liefst iets wat ik nog niet kende. Lang verhaal kort: het werden de rondo’s. Ik kan me niet heugen wanneer ik er voor het laatst een gegeten heb en zelf gebakken had ik ze al helemaal nooit. Maar je moet alles in het leven een keer geprobeerd hebben, met uitzondering van bungyjumpen, dus op naar de rondo’s. Ik heb de hoeveelheden iets aangepast, omdat het recept voor de amandelspijs verwijst naar een ander recept, maar voor de rondo’s is minder nodig. En amandelspijs kopen in de supermarkt is geen optie natuurlijk.
Nodig voor 8 stuks*:
320 g bloem
160 g witte basterdsuiker
250 g boter
2 tl bakpoeder
snufje zout
1 eidooier
2 eetl slagroom
8 garneeramandelen
wat boter en bloem voor invetten/uitrollen
Amandelspijs:
100 g amandelmeel (of gemalen amandelen)
100 g kristalsuiker
rasp van ½ à 1 citroen
1 groot ei
Oven: 180 °C.
Kneed snel een deeg van de bloem, basterdsuiker, boter, bakpoeder en een snufje zout. Verpak de bal in plastic en laat 1 uur rusten in de koelkast.
Maak intussen de amandelspijs, want uiteraard doen we dat zelf want het is doodsimpel. Doe alle ingrediënten in de keukenmachine en mix tot een mooi vloeibaar geheel. Beslist soepeler dan zo’n pakje uit de supermarkt. Zoniet, extra lepeltje water erbij. Volgens het boek moet er nog een extra ei door, maar bij mij was het vloeibaar zat. Verdeel in 8 porties. Volgens het boek moet je er balletjes van rollen, maar het is nogal een kleverige boel. Ik maakte met 2 theelepels 8 bergjes op een bord en zette dat zo lang terug in de koelkast.
Kwast 8 holtes van een muffinvorm in met boter en bepoeder met bloem.
Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een dikte van 4 mm. Steek rondjes uit van Ø 10 cm. Duw in de holtes en snij bij. Leg de amandelspijs erin. Rol de restjes van het deeg opnieuw uit tot een lap van 4 mm dik en steek er opnieuw rondjes uit, nu van Ø 7 cm. Leg de deksels erop en duw de randjes stevig aan. Dat kan even lastig zijn, want de amandelspijs vult lang niet de gehele holte, dus je krijgt al snel een deuk. Nee, je hebt niet te weinig amandelspijs, het rijst in de oven en vult de boel vanzelf op. Komt goed!
Klop de dooier los met de slagroom en kwast de bovenkanten in. Duw overal een garneeramandel in. Laat even intrekken en kwast dan nogmaals in.
Bak in 20-25 minuten gaar en goudbruin. Laat 15 minuten in de vorm afkoelen en haal ze er dan uit. Snij met een aardappelmesje voorzichtig langs de rand tot je voelt dat ze loszitten en rond draaien (ja, het zijn rondo’s of niet). Haal ze er voorzichtig uit (lees: draai de vorm om en laat ze er met beleid uitkieperen) en laat helemaal afkoelen op een taartrooster.
*) Het recept gaat uit van 8 rondo’s maar ik had best veel deeg over zoals je ziet. Als je ½ keer meer amandelspijs maakt, kun je er volgens mij makkelijk 12 rondo’s uit halen, een hele muffinbakplaat vol. In ieder geval restjes deeg nooit weggooien! Ik doe het in kleine vormpjes en bewaar die in de vriezer, wachtend op geheel nieuwe avonturen.
Dit recept komt zoals gezegd uit het boek Heel Holland Bakt, lees hier mijn recensie.