Eerst kwam winnaar Rutger al met een bakboek, nu volgt Heel Holland Bakt zelf óók met een bakboek. Waarin Rutger juist weer schittert door afwezigheid. ‘Heel Holland Bakt is het enige echte bakboek bij de tv-hitserie’, hebben de makers er voor de zekerheid maar opgezet. Alhoewel: brandy snaps, melting moments, Battenburg-cake, Victoria sponge, varkenspasteitjes met reuzel, Engelse bruidstaart? Huh?
Engels
Al snel blijkt dit boek gewoon de vertaling van het Engelse kookboek dat al in 2012 verscheen bij de Engelse oerversie van het programma, The Great British Bake Off, met recepten van de Engelse auteur Linda Collister. Wel zijn er in dit boek recepten uit het Nederlandse programma aan toegevoegd, zoals bokkepootjes, speculaas, aardbeiensoezen en worstenbroodjes. Die herken je aan de titel ‘Heel Holland Bakt topper’ en een gekleurde ondergrond. Verwarrend genoeg staat er bij de recepten met stap-voor-stapfoto’s die duidelijk uit Engeland komen (met anonieme handen, in ieder geval niet die van Mary Berry!), bijvoorbeeld die van runderpastei met reuzel, ook in grote letters ‘Heel Holland Bakt’ boven. Enfin. Kniesoor et cetera.
Millefeuille = tompouce
Maar al bladerende ontdek je dat er vrij onopvallend nog meer Hollandse recepten tussen gefietst zijn. Herkenbaar aan het feit dat ze in tegenstelling tot de Engelse recepten geen inleiding hebben, en dat er gewoon slagroom wordt gebruikt in plaats van ‘double cream OF slagroom’. Soms levert dat grappige taferelen op, zoals het introloze recept voor Tompouces (lees: de bekende Hollandse roze traktatie) dat gevolgd wordt door het recept voor Millefeuilles met frambozen (lees: tompouces met frambozen) waarbij de Engelse auteur ons uitgebreid uitlegt dat het gaat om zoet bladerdeeggebak met duizend laagjes dat wordt gevuld met dikke banketbakkersroom. Duh!
Kiekjes
Wie hoopt op uitgebreide kijkjes achter de tentschermen, komt wellicht bedrogen uit. Er staat hooguit een handjevol foto’s in van het Nederlandse programma, en die ontstijgen nauwelijks het kiekjesniveau. Ook de taartfoto’s bij de recepten zijn niet van de wedstrijd zelf. Zelfs naar kijkcijferheldin Martine Bijl is het zoeken. Namen van deelnemers staan nergens, zelfs niet die van winnaar Rutger, die we alleen een keertje ergens als hemelsblauwe reus op de achtergrond zien staan. Voor straf vanwege zijn eigen boek? Nee toch zeker? 😉
Tweede serie
Dit alles gezegd hebbende, is het wel een uitgebreid boek vol helder opgeschreven recepten waarmee je zo aan de slag kunt. Van simpele grootmoeders cakes via spritsjes en rondo’s tot uitgebreide feesttaarten. Je hebt nog mooi even de tijd om het hele boek door te ploegen voordat na de zomer de langverwachte tweede serie van Heel Holland Bakt op de buis verschijnt, vol verse recepten en verse kandidaten. En gelukkig wederom met Martine Bijl en juryleden Janny van der Heijden en Robèrt van Beckhoven.
Linda Collister, Heel Holland Bakt, uitgeverij Kosmos, ISBN 9789021557144, € 24,99 tot 22 juli 2014, daarna € 29,99
Morgen gaan we rondo’s bakken uit het boek!