Het is ineens hip om af te geven op de supermarkt. Een verderfelijk instituut om verre van te blijven. Ze zetten de meest verse eieren achterin het schap! En de producten waar ze het meest op verdienen op ooghoogte! Mandjes krijgen wieltjes zodat je niet zo hoeft te sjouwen en dus meer koopt! Is het niet schandalig? Nee, naar de boer zul je, ook al woon je in de stad op driehoog achter. Laatst was er op de BBC een serie te zien die een even verfrissend als indrukwekkend inzicht gaf hoe supermarkten het voor elkaar boksen om ons elke dag weer van enorme hoeveelheden producten te voorzien. “Ik geloof niet dat ze zoveel van eten houden als ik,” vatte presentator en Masterchef-icoon Gregg Wallace het na afloop treffend samen, “maar man, wat een logistieke operatie.”
Of neem nu de supermarktbladen. Een béétje culi kijkt er op neer, terwijl Allerhande, Ditjes & Datjes, Boodschappen en Jumbo magazine toch enorm verheffend werk doen door de massa tot koken te stimuleren. Toegegeven, op last van de commercie moet dat soms met een mal pakje of zakje, maar evenzovaak gewoon vers en zelfgemaakt.
Uit een flesje: AH Wentelteefjesmix
Inhoud: Tarwebloem (gluten), suiker, scharreleipoeder (scharrelei, maltodextrine), kaneel, gejodeerd zout.
Zelf toevoegen: 235 ml koude halfvolle melk, 5 sneden Casino-witbrood.
Daarom is het een klap in het gezicht om ineens bij de blauwe grootgrutter een plastic schudflesje aan te treffen met wentelteefjesmix. Met een plaatje erop van twee smakelijke bammetjes. Nee, die zitten niet in het flesje, evenmin als melk. Wel suiker, eipoeder, een snufje kaneel en – heel merkwaardig – bloem. Dit alles neemt hooguit 10% van het flesje in beslag, de rest is lucht. Gebakken lucht. Kom op mensen, wentelteefjes zijn de ultieme restverwerkingsverwentruc en je flanst ze in een ommezwaai zelf in elkaar.
Vrijdag kon je al mijn vergelijkende wentelteefjestestverslag lezen, hier vind je mijn doe-het-zelfrecept zoals het in Trouw stond.
Nodig voor 4 stuks:
4 oudbakken boterhammen
2 eieren
100 ml melk
1 eetl suiker
1 theel kaneel
snufje zout
wat boter
Klop in een kom met een garde de eieren los met melk, suiker, kaneel en zout. Snij desgewenst de korstjes van het brood, maar dat hoeft niet. Wentel de sneetjes één voor één door het eimengsel. Stapel ze op elkaar en giet de rest van het eimengsel erover heen. Laat intussen een grote koekenpan goed heet worden en smelt er een klontje boter in. Bak de boterhammen (in twee porties) op vrij hoog vuur in pak ‘m beet anderhalve minuut per kant goudbruin. Serveer onmiddellijk.
Lekker met poedersuiker, schenkstroop of maple syrup. Of leuk de boel nog wat verder op met vers fruit.
Tips:
- Kan met alle soorten oud brood, zelfs bruin. Ook brioche- of rozijnenbrood is heerlijk.
- Te vers brood neemt het ei niet goed op, dus altijd oudbakken nemen. Of laat de sneetjes even uitdrogen in de oven.
- De boterhammen niet te lang in het eimengsel laten liggen, dan worden ze zompig en vallen bij het bakken uit elkaar.