Elke keer als je denkt dat het niet erger kan worden, stuit je weer op iets volslagen onzinnigs. Zoals een plastic schudflesje met wentelteefjesmix. Wentelteefjesmix, inderdaad. Nee, ik verzin dit niet.
AH Wentelteefjesmix
Tarwebloem (gluten), suiker, scharreleipoeder (scharrelei, maltodextrine), kaneel, gejodeerd zout.
Zelf toevoegen: 235 ml koude halfvolle melk, 5 sneden Casino-witbrood.
Wat gek dat er bloem in zit, dat hoeft toch helemaal niet? En wat een wonderlijke hoeveelheid melk die je erbij moet gieten, 235 ml. Maar het bizarst van allemaal is natuurlijk dat je wentelteefjes in luttele minuten zelf in elkaar flanst, daar heb je toch geen plastic flesje gebakken lucht bij nodig?
Maar goed, toch maar eens uitproberen. Je moet de melk in het flesje erbij gieten en dan 1 minuut schudden, maar het blijkt niet goed te sluiten, dus de melkdruppels vliegen in het rond. Grrr. De flesjesmixboterhammen (links) blijken opvallend flets van kleur, in die van mijzelf (rechts) herken je nog het geklutste ei.
Vervolgens in twee dezelfde pannen met een klontje boter, anderhalve minuut aan elke kant op vrij hoog vuur, zoals ik ze altijd bak. Bakresultaat: die van mij (rechts) is wat eiïger en knapperiger, de flesjesmixvariant is zachter en lijkt niet helemaal gaar in het midden. En dat blijkt ook bij het eten, het mixteefje is zompig en niet gaar. Zou dat door de bloem komen die er doorheen zit? Het brood is zo nattig dat je het zelfs makkelijk helemaal plat kunt duwen, terwijl de doe-het-zelfversie gewoon weer terugveert.
Dan pas lees ik op het flesje dat ik ze 5 minuten had moeten bakken op matige temperatuur, en onder regelmatig keren. Daarmee ben je dus meteen ook alle tijdwinst kwijt, want mijn eigen versie bak ik in 3 minuten, en met maar één keer omdraaien. En het flesje moet je dus ook nog eens 1 minuut schudden, tegen een paar seconden loskloppen met een garde voor de doe-het-zelfvariant. Enfin. Alsnog volgens de richtlijnen een extra wentelteefje gebakken. Het resultaat is zonder meer beter, waarschijnlijk is de bloem nu ook meer gegaard. Maar opperproever Meneer Koken met Karin blijft onverbiddelijk: de zelfgemaakte zijn smakelijker.
Zelf maken? Hier vind je mijn wentelteefjesrecept.