Zou het de rode ondergrond geweest zijn? De foto in het gisteren besproken boek Rutger Bakt die me meteen aansprak, was die van de Bosvruchtenkokoscarrés. Een smaakcombinatie die niet zo alledaags is en daardoor juist leuk. Niet met verse bramen trouwens, zoals ik abusievelijk naar aanleiding van diezelfde foto dacht, maar met een potje jam. Laat ik dat nou net in huis hebben. Alleen niet de benodigde vierkante bakvorm van 20 x 20 cm. Dus in plaats van carrés maakte ik er een taartje mee, en sneed die in punten. Dat werkte ook heel goed. Ik heb wel de hoeveelheden van de topping ietsje verminderd. En ik heb zelfrijzend bakmeel genomen, waar Rutger bloem en bakpoeder neemt. Kan allebei, maar toevallig had ik zelfrijzend bakmeel meer voor het grijpen staan. Hierbij mijn aangepaste recept voor een springvorm van Ø 22 cm.
Nodig voor de bodem:
80 g boter op kamertemperatuur
50 g witte basterdsuiker
100 g zelfrijzend bakmeel
snufje zout
1 eidooier (let op: eiwit niet weggooien, dat gaat in de topping)
wat boter + meel voor invetten
Topping:
150 g lekkere bosvruchtenjam
50 g geraspte kokos
50 g witte basterdsuiker
1 eiwit (van die dooier van de bodem dus)
Verwarm de oven voor op 175 °C. Vet een springvorm (Ø 22 cm) in met boter en bepoeder met wat meel. Doe alle ingrediënten voor de bodem in een kom en kneed tot een soepel deeg. Of gooi, zoals ik, even in de keukenmachine. Duw met bebloemde vingers (het is een nogal plakkerig deeg) uit in de vorm. Bak in 15 minuten licht goudbruin. Haal uit de oven en laat iets afkoelen, maar laat de springvorm erom.
Meng intussen in een kom de kokos met de basterdsuiker en het eiwit tot een wat raar, kruimelig geheel, maar dat komt goed! Roer de jam los en strijk uit over de bodem. Verdeel de kokoskruimels erover. Zet weer terug in de oven tot de bovenkant mooi gekleurd is. Volgens Rutger 20 tot 25 minuten, maar ik adviseer om de kookwekker op een kwartier te zetten om in de gaten te houden of je deeg nu niet te hard gaat, zoals bij mij het geval was. Laat nu helemaal afkoelen, haal uit de vorm en snij in puntjes.
Of doe als Rutger in het originele recept: bak in een vierkante vorm en snij in 16 gelijke vierkantjes.
Naschrift: Blijkt ook heel lekker als toetje met een bolletje (yoghurt)ijs erop:Dit recept komt zoals gezegd uit het boek Rutger Bakt, lees hier mijn recensie.