Wedden dat menig moeder op Moederdag een bakboek of bakattribuut cadeau heeft gekregen? Bakken is helemaal hot, dat kan niemand ontgaan zijn. Zie alleen al de recente hausse aan tv-programma’s en bakboeken. Zelfs ik kon het niet laten en bracht het boekje Bakken met Karin uit. Wellicht niet chique om dat zelf te vermelden, maar iemand moet het doen want anders wordt het natuurlijk nooit wat qua afwisselend rentenieren op de Bahama’s en moestuinieren bij mijn eigen Franse chateautje. Bovendien mag u heus ook wel eens wat terugdoen voor al mijn mensheidreddende zendingswerk, week in, week uit.
Enfin.
Zelf aan de bak
‘Het lekkerste koekje is een zelfgebakken koekje’. Een waarheid als een koe, en de uitspraak is niet eens van mezelf, maar van Dennis van Rijen, de man achter het doe-het-zelf koekjesmerk Dapeppa. Dennis, bijnaam Peppa, was jarenlang op zoek naar het ultieme koekje. Met bakplaten vol versgebakken waar stond hij op de markt, tot hij zich realiseerde dat hij beter mensen zélf aan de bak kon zetten. Alleen zo ontstaat namelijk die onweerstaanbare geur waar iedereen plat voor gaat.
Weckpotten
Vanaf dat moment ging hij zich specialiseren in de verkoop van koekjesbakingrediënten. En dan niet in de vorm van pakken met even anonieme als overbodige mixen, maar in hebberigmakende glazen weckpotten met laagjesgewijs bloem, suiker en diverse lekkermakers. En zulke leuke ingrediëntenlijstjes zie je zelden:
Dapeppa Koekjesmix Walnoten Cranberries:
Eco tarwebloem (tarwe is afkomstig van boeren uit Flevoland, gemalen door Jos Kors, molenaar van Korenmolen ‘de Zandhaas’ in Santpoort), bruine en witte basterdsuiker, afkomstig van suikerbieten uit Groningen, cranberries van Terschelling, Franse walnoten, vleugje zout en bakpoeder, Bourbonvanille.
Ik bakte de walnoten-cranberrykoekjes uit de pot, en daarna nog een keer, maar dan met zelf afgewogen spullen uit eigen voorraadkast. Allebei even heerlijk. Maar die weckpotten zijn wel heel leuk om cadeau te geven. Al dan niet aan moeder.
Helaas pindakaas, dit recept staat niet meer online. Maar er staan genoeg andere recepten op deze site, en anders zijn er altijd nog mijn kookboeken.