Joechei het is lente! Nu ja, eigenlijk is het dat al een tijdje. De natuur loopt een maand voor op ‘normaal’, dus zijn we al helemaal gewend aan frisgeel koolzaad in de berm, fietsen we straal voorbij dat wuivend wit fluitekruid langs de sloot en kijken we niet eens meer op van dat ontroerend prille groen in de bomen. Het hè-hè-eindelijk-effect is na een afwezige winter dit jaar een stuk minder, om niet te zeggen geheel afwezig. Altijd wat.
Denk lente, denk Pasen. De culinaire paasmagazines zijn zoals altijd weer een feestelijke symfonie van geel en wit, vol smetteloze gezinnetjes aan frisfruitig gedekte tafels. Denk Pasen, denk eieren. Tijdens de paasdagen eten Nederlanders 35 miljoen eieren, wat neerkomt op gemiddeld twee per persoon, oftewel voor elke paasdag één. Dat klinkt dan ineens weer helemaal niet zo vermeldenswaardig. Normaalgesproken ligt onze vaderlandse eierconsumptie ook op twee, maar dan voor een hele week. Weet u dat ook weer.
Snel door naar de gevulde eitjes of zoals de Fransen zo mooi zeggen, ‘oeufs mimosa’. Het principe is simpel: ei koken, dooier eruit wippen, aanvullen met wat smeuïgs en wat kruidigs en dan weer erin terug fietsen. Appeltje eitje. Toch heeft elke supermarkt ze dezer dagen kant-en-klaar in het assortiment. Ook met iets smeuïgs en iets kruidigs erdoor, maar vooral aangevuld met een hele trits poespas om te zorgen dat de boel minstens twee weken houdbaar is en niet intussen kermitgroen uitslaat en/of vanzelf het koelschap uitloopt. Gelukkig zijn daar conserveermiddel, voedingszuur, verdikkingsmiddel, kleurstof en antioxidant voor uitgevonden. Met speciale vermelding voor die aandoenlijke percentages bieslook (0,06%) en paprikasnippers (0,01%)!
Uit een bakje: Lidl Delicieux Gevulde eitjes
Ei (86%), mayonaise (9,3%) (plantaardige olie (raapolie), water, eigeel, suiker, azijn, mosterd (water, mosterdzaden, azijn, zout, suiker, kruiden, aroma’s), aroma’s (soja-eiwit), conserveermiddel: kaliumsorbaat, zout, voedingszuur: citroenzuur, verdikkingsmiddel: xanthaangom, kleurstof: carotenen, antioxidant: calciumdinatrium-EDTA), verse roomkaas (4,3%) (gepasteuriseerde volle melk, zuursel, zout, microbieel stremsel, verdikkingsmiddel: guarpitmeel), zout, zwarte peper, bieslook (0,06%), rode paprikasnippers (0,01%). Kan sporen van noten, selderij, soja, vis, en glutenbevattende granen bevatten.
Ook met iets smeuïgs en iets kruidigs erdoor, maar vooral aangevuld met een hele trits poespas om te zorgen dat de boel minstens twee weken houdbaar is en niet intussen kermitgroen uitslaat en/of vanzelf het koelschap uitloopt. Gelukkig zijn daar conserveermiddel, voedingszuur, verdikkingsmiddel, kleurstof en antioxidant voor uitgevonden. Met speciale vermelding voor die aandoenlijke percentages bieslook (0,06%) en paprikasnippers (0,01%)!
Zullen we dat gewoon even zelf doen? Lekker retro jaren zeventig?
Nodig voor 8 stuks:
4 eieren + 1 eidooier
1 ferme theel Dijon-mosterd
± 100 ml zonnebloemolie
kneep citroensap
± 12 bieslooksprietjes
snufje paprikapoeder
zout & peper uit de molen
Doen:
Kook de eieren hard in ± 10 minuten. Laat schrikken en afkoelen.
Maak intussen de mayonaise: Zet een kom op een vochtig stukje keukenpapier tegen het wiebelen. Klop met een garde de eidooier los met de mosterd en een kneepje citroensap. Giet er voorzichtig, continue kloppend, de olie bij. Eerst druppelsgewijs, daarna in een klein straaltje tot het een mooie consistentie heeft; misschien is er iets meer olie nodig.
Pel de eieren en snij in de lengte doormidden. Wip het eigeel eruit en prak fijn in een kom. Schep de mayonaise erdoor en voeg naar smaak zout, peper, extra citroensap en mosterd toe. Snij of knip de bieslook fijn en meng bijna alles erdoor. Vul hiermee een (wegwerp)spuitzak met (cruciaal onderdeel!) kartelmondje en voorzie de witte eieren met een sierlijke gele toef. Bestrooi op het laatste moment met wat achtergehouden bieslook en een snufje paprikapoeder.
Tips:
- Korrelig geheel? Even de staafmixer erop. Daarna pas de bieslook erdoor.
- Kan natuurlijk ook met mayo uit een pot. Voeg dan extra mosterd en citroen toe.
- Bewaar tot gebruik in de koelkast, maar dek wel af met folie tegen het uitdrogen. Tip: zet een hoge springvormrand om het serveerbord zodat de folie de toefjes niet beschadigt.
- Variant: met ketjap, andere tuinkruiden, kerrie, roomkaas, kruidenkaas, tomatenpuree, chilisaus. Alleen niet allemaal tegelijk.
P.S. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek .