Wat wil de wandelende, recreërende medemens met lentelust? Juist, die wil halverwege de inspanning een uitspanning. Met pannenkoeken. Wij zijn niet voor niets het land met de grootste pannenkoekboerderijdichtheid ter wereld. Laatst belandde ik al wandelend in een nepboerderij en bestelde een pannenkoek met spek en appel, maar dat kon niet. Het was òf spek, òf appel. Zo werden ze namelijk aangeleverd uit de fabriek, om alleen nog even op te warmen. Gaan we zo om met onze nationale trots? Nee, dan de Engelsen, die hebben tenminste een heuse Pancake Day, op Shrove Tuesday, de dinsdag voor Aswoensdag. De Fransen bakken juist weer massaal hun crèpes op 2 februari, La Fête de la Chandeleur.
Bij ons niets van dat al. Tot pannenkoekmixmerk Koopmans en antiaanbakpannengigant Tefal een paar jaar geleden het verschijnsel ‘Nationale Pannenkoekdag’ in het leven riepen. Die valt alleen steeds op een andere datum, dit jaar op 28 maart. Een dag waarop, hoe nobel, scholieren pannenkoekbakken voor eenzame ouderen. “Iedereen heeft het altijd maar druk, druk, druk. Hierdoor krijgen onze opa’s en oma’s niet altijd de aandacht die ze verdienen,” aldus de website Pannenkoekdag.nl.
Maar nou is er ook ineens een ‘Pannenkoekendag’ opgedoken, zaterdag 5 april, georganiseerd door kantenklaarkoelversepannenkoekenmerk Jan. Deze dag is juist níet bedoeld om zelf te bakken – zulks zou natuurlijk indruisen tegen de merkgedachte – maar om met het hele gezin in Slagharen pannenkoeken te gaan eten in een reuzenrad.
Uit een zakje: Jan Spekpannenkoeken
Inhoud: Pannenkoek (magere melk, tarwebloem, water, plantaardige olie, scharrelei, roggebloem, droge melkbestanddelen, natuurlijk aroma, zout, bakpoeder (rijsmiddel: E500), voedingszuur (citroenzuur), 28% spek (varkensvlees (97%), zout, conserveermiddel (E262, E250, E252), aroma, glucosestroop, dextrose, stabilisator (E450, E451), antioxidant (E301), geleermiddel (carrageen), kruiden en specerijen).
Ik weet niet wat ik sneuer vind: gemagnetronde gummischijven of zogenaamde doe-het-zelf pannenkoekmix in een plastic schudfles. Zal ik voordat ons vaderlands erfgoed helemaal verwaterd is voor het nageslacht nog even voordoen hoe het ook alweer moet?
Zelf maken?
Nodig voor 8-10 stuks:
250 g bloem (of nog liever 2/3 bloem, 1/3 boekweitmeel)
150 g ontbijtspek
2 à 3 appels
2 grote eieren
500 ml melk
snufje zout
boter voor het bakken
Doe bloem, eieren, melk en zout in de blender en mix lekker lang tot een mooi luchtig, klontvrij beslag. Of gebruik de staafmixer. Laat even rusten. Schil de appels en verwijder het klokhuis met een appelboor. Snij in dunne schijven. Neem een koekenpan (of twee) met antiaanbaklaag en laat die eerst goed heet worden op het vuur, dan pas een klontje boter erin. Laat twee plakjes spek even uitbakken in de pan, daarna mogen er ook twee appelplakken bij. Bak even en draai dan alles om met een tang of spatel. Giet met een soepopscheplepel wat beslag in het midden van de pan en draai hem snel rond tot de hele bodem bedekt is. Bak op niet al te hoog vuur tot de bovenkant van de pannenkoek droog is en de onderkant lichtbruin. Draai om en bak de andere kant. Bak zo verder tot al het beslag op is.
Het lekkerst overgoten met maple syrup (natuurwinkel). Maar gewone Nederlandse stroop kan natuurlijk ook.
Tips:
- Het beslag moet goed vloeibaar zijn. Te dik vloeit niet soepel door de pan en geeft zompige pannenkoeken. Te dun geeft daarentegen alleen maar geknisper. De ideale pannenkoek is smeuïg maar niet klef en heeft knapperige randjes.
- Geen blender of staafmixer? Gebruik dan een gewone garde of handmixer.
- Het is een fabeltje dat de eerste pannenkoek altijd mislukt; dan was de pan gewoon niet heet genoeg.
- Boekweitmeel (natuurwinkel) maakt het beslag extra lekker, en de pannenkoek kleurt ook mooi bruin.
Dit recept verscheen eerder in Trouw. ©: Koken met Karin.
P.S. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek. Plus natuurlijk het vervolg: Slim zónder pakjes & zakjes, dat zojuist verscheen in nieuwe cover.