(4 personen)
Bereiden: 15 minuten
In de pan: 60 minuten
Een heel eenvoudig kipgerecht, maar wel geraffineerd door de saffraan en de gepekelde/ingemaakte citroenen. Die kun je kopen bij Turkse/Marokkaanse winkels of op de markt. Er wordt gevochten om de goudgele saus, die heerlijk is om wat knapperig Turks brood in te dopen.
Nodig:
4 kippenpoten of 8 drumsticks
2 grote uien
3 gepekelde citroenen (Turkse/Marokkaanse winkel)
1 duimpje verse gember
saffraan (plukje draadjes of mespunt poeder)
1 bosje verse koriander
30 g boter scheut olijfolie
zout & peper uit de molen
- Snipper de uien.
- Laat de boter met een scheutje olijfolie smelten in een grote braadpan.
- Bestrooi de kip met zout en peper.
- Bak in de pan op vrij hoog vuur in een paar minuten rondom mooi goudbruin. Schep uit de pan en bewaar op een schoon bord.
- Voeg indien nodig een extra scheutje olie toe aan de pan en fruit de ui op laag vuur zachtjes 5 minuten met de geraspte gember.
- Doe de kip er weer bij.
- Giet er zoveel water bij tot de kip voor 3/4 onder staat (± 400 ml).
- Doe de saffraan en nog wat zout en peper erbij.
- Hak de koriander grof en voeg toe.
- Laat met deksel op de pan op laag vuur 60 minuten sudderen tot de kip gaar is.
- Snij in de tussentijd de citroenen in vieren en snij het bremzoute vruchtvlees eruit, zodat je alleen de zachte, aromatische schil overhoudt.
- Snij die schil in dunne reepjes en laat die de laatste 10 minuten meetrekken in de pan.
Serveren:
Met even in de oven knapperig gemaakt Turks brood en een frisse groene salade.
TIP:
Je kunt de saffraan eventueel ook vervangen door een theelepeltje koenjit/kurkuma voor een mooie goudgele kleur.