Een alkalisch kookboek, nee, inderdaad, dat ontbrak nog aan mijn geluk. Al was het maar omdat ik geen flauw benul heb wat het is. In het vegetarische kookboek Honestly Healthy* hebben de auteurs Natasha Corrett en Vicki Edgson er 35 pagina’s voor nodig om het uit te leggen, en ik heb nog steeds geen idee. Alkalisch is het tegenovergestelde van zuur, tot zover snap ik het. Maar wie denkt dat je dan dus citroenen moet vermijden, heeft het mis, want citroenen zijn juist weer heel erg alkalisch, net als artisjok, cayennepeper en rozijnen, om maar eens wat te noemen.
De ene boon is de andere niet
Met zuur bedoelen de dames zuurvormende ingrediënten als brood, pasta, zuivel, vlees, alcohol, koffie, thee en suiker. En bonen zijn ook fout, althans witte en kidneybonen. Limabonen en sojabonen zijn juist weer alkalisch (lees: goed). En het wordt nog gekker. Citaat: “We hebben in dit boek ook voeding opgenomen die strikt zuurvormend is, zoals zilvervliesrijst en quinoa. Niettemin noemen we deze ‘alkalisch’ omdat hun voedingswaarde zo hoog is dat ze, als ze gecombineerd met veel voedsel dat juist heel alkalisch is, feitelijk alkalisch zijn.” Jaja, zo kun je alles recht praten natuurlijk.
Sla voor de cynicus
Na 35 van dit soort pagina’s, inclusief uitweidingen over detox en verslavingen en een ‘Menuplanner voor de Lifestyle-fase’ heb ik al gegeten en gedronken. En dat is jammer, want daarna barst het boek los in vrolijke, kleurrijke, smakelijk uitziende gerechten. Zoals gevulde bolcourgettes met artisjok, cashewnoten, feta en vijgenjam of die mini-pizzaatjes van de cover. Of de parade aan watertandende salades, want “Niets kan een cynicus die bang is voor gezond eten beter verleiden dan een kleurige salade. Hoe meer kleur, des te minder geklaag!” Daar is dan ineens weer geen woord Chinees bij.
Pijlwortelmeel
Helaas gaat het ook soms mis, zoals de lekker klinkende erwtjescarbonara, waar een foto naast staat van in kleine stukjes gesneden spaghetti. Géén gezicht. Of de juist wel aantrekkelijk gefotografeerde hamburgers met quinoa (ach, die arme Boliviaanse boertjes, denk ik dan steeds) en cranberry waar je gistvlokken voor nodig hebt. Bijschrift: “Geen paniek als je geen gistvlokken hebt, maar ze voegen wel extra vitamine B12 en een kaasachtige smaak toe”. Hoe je aan het eveneens benodigde ‘pijlwortelmeel’ komt en wat het überhaupt is, wordt dan weer niet uit de doeken gedaan.
Robbie Williams
Enfin, ik hoop niet dat ik hiermee alle gezondheidsfreaks tegen de schenen schop, maar dit is gewoon niet eenieders boek. En toch, als je een beetje om al die yaconsiroop, hennepmelk, roze Himalayazout, xylitol, rauw vlaszaad en maca-poeder heen werkt, staat er beslist een hoop lekkers en maakbaars in. En voor wie nog een extra argument zoekt: zelfs Robbie Williams (“Healthy yet ridiculously delicious”) schijnt fan te zijn. Al kan ik me niet voorstellen dat hij ever in een pan roert.
Z.s.m. volgt een recept uit het boek van de mozzarella-granaatappelsalade.
Natasha Corrett en Vicki Edgson, Honestly Healthy – alles over gezond en gebalanceerd alkalisch eten, uitgeverij Becht, ISBN 9789023014058, € 21, 95
*) Kookboekuitgevers van Nederland, hou nou eens op met dat gemakzuchtige onvertaald laten van boektitels. Het kan best dat de auteurs een gelijknamig cateringbedrijf hebben in Engeland, maar wat hebben wij daarmee te schaften?