Voorjaarsvakantie, dus half Nederland vertrekt weer naar Oostenrijk, of is er al. Ons platte kikkerlandje telt verrassend genoeg een slordige 1,2 miljoen skiërs, en ruim de helft daarvan praktizeert zijn hobby in dat gemütliche Alpenland. Weet ik dankzij het Oostenrijks Toeristenburo, dat me ook wist te vertellen dat het aantal Nederlandse skibezoeken al vijftien jaar stijgt, zij het dat we tegenwoordig vaker gaan en korter blijven. Maar dan wel weer in luxueuzere accommodatie. Crisis of geen crisis, wij zijn goed voor 5,5 miljoen overnachtingen per Oostenrijkse winter. Klinkt veel? De Oostenrijkers hebben laten onderzoeken dat er een potentieel is van nóg een miljoen Nederlanders, vooral dertigers en veertigers. Van ex-skiërs die de draad weer willen oppakken tot beginners die in drie dagen kunnen leren hoe een mens overeind blijft op de lange latten.
Ik moet ze in Tirol en omstreken teleurstellen. Ik heb niks met sport, en met skiën al helemaal niet. Jaren geleden bracht ik twee maal een lang bedrijfsweekend door in het fraai besneeuwde Serfaus, maar beide keren beperkte ik mij tot luieren in een ligstoel bovenop een berg, genietend van het uitzicht, het zonnetje en een boek. Mijn sportieve prestaties beperkten zich tot het zwaaien naar langszoevende collega’s en het wegwerken van onvoorstelbare hoeveelheden Kaiserschmarrn. Ook een prestatie op zich.
Een lezeres van deze rubriek nam heel attent een speciaal Knorr-zakje voor me mee uit Oostenrijk. Dat viel zowaar helemaal niet tegen
Uit een zakje: Knorr Sweety Kaiserschmarrn mit Rosinen
Tarwemeel, heeleipoeder, mageremelkpoeder, 9% rozijnen, eigeelpoeder, rijsmiddel (difosfaat, natriumcarbonaat), gedroogde boter, plantaardig vet, tarwebloem, gejodeerd tafelzout, voedingszuur citroenzuur, plantaardige olie, aroma, antioxidant (alfa-tocoferol, ascorbylpalmitaat).
Zelf toevoegen: 250 ml water, 1 eetl margarine.
… maar dat kan een mens natuurlijk ook makkelijk zelf. Het doet nog het meest denken aan slordige poffertjes. Een keizerwaardige traktatie, zeer geschikt ter nuttiging in ons koninkrijk. Ik ben braaf aan de bak gegaan en heb allerlei varianten uitgeprobeerd. Eieren wel of niet splitsen, wel of geen rozijnen, veel of weinig rozijnen, wel of geen rum, in de pan of ook in de oven, in z’n geheel omdraaien, in tweeën of in vieren. Nee, een antipakjesactiviste gaat niet over één nacht ijs. En ja, het leek soms een kliederzooi te worden, maar het kwam goed!
En al doende ontdekte ik allerlei nuttigs. Bijvoorbeeld dat ik veel meer van rozijnen hou dan de Oostenrijkers, die er maar een piepklein beetje in doen. En dat het niet handig is om ze meteen door het beslag te roeren, want als je het beslag vervolgens in de pan giet a) eindigen ze allemaal in een kluitje en b) zakken ze naar de bodem waar ze onverwijld aanbakken danwel verbranden.
Maar verder is het dus een eitje. Zeker als je mijn vijfvoudig uitgeteste supermakkelijke recept voor Kaiserschmarrn aanhoudt zoals het afgelopen weekend in Trouw stond.
Zelf maken?
Nodig voor 2 personen:
2 eieren
150 ml melk
100 g bloem
20 g boter
3 afgestreken eetl kristalsuiker (liefst incl. 1 eetl vanillesuiker)
50 g rozijnen
evt. 2 eetl rum
snufje zout
poedersuiker voor de garnering
Laat indien gewenst de rozijnen eerst een half uurtje weken in de rum. Splits de eieren boven twee kommen. Klop de eiwitten met een snufje zout tot – hoe toepasselijk – stijve sneeuw. Klop met een garde de dooiers los met de helft van de kristalsuiker, giet de melk erbij en vervolgens de gezeefde bloem. Klop kort tot een klontvrij beslag. Schep met een spatel de eiwitten erdoor. Verhit boter in een grote (Ø 28 cm) koekenpan met anti-aanbaklaag, laat uitbruisen en giet het absurd luchtige beslag erin. Verdeel de rozijnen erover. Laat op laag vuur een minuut of 7-8 bakken als een pannenkoek, tot de onderkant goudbruin is en de bovenkant redelijk droog. Snij met een spatel in vieren en draai om. Het wordt een beetje een klierderboel vanwege de nog natte binnenkant, maar het komt goed. Bak 2 minuten. Scheur dan met twee spatels lukraak in stukjes. Strooi er de rest van de kristalsuiker over en bak al omscheppend gaar en goudbruin in hooguit nog 1-2 minuten. Serveer onmiddellijk, bestrooid met poedersuiker.
Tips:
- Te bleek geheel? Op het laatst wat extra boter en suiker erbij, dat karamelliseert.
- Voor meer personen? Maak in porties en hou ze warm in de oven.
- Ik ben zelf erg van de rozijnen, maar die kunnen ook achterwege blijven.
- Het wordt vaak geserveerd met Zwetschenröster (pruimencompote) maar zelfgemaakte appelmoes is er ook lekker fris bij.
P.S. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek. Plus natuurlijk de kersverse nieuwe aanwinst: Slim zónder pakjes & zakjes.