Kip kan op ontelbare manieren, maar je moet ergens beginnen, als kipdebutant. En dan doel ik specifiek op hele hoen, want de ervaring leert dat veel mensen zo’n beest in zijjn (pardon, haar) geheel ronduit eng vinden. Vandaar die landelijke fascinatie voor laffe kipfilet, om te beginnen in 95% van alle pakjes en zakjes.
Zelf ben ik ook mijn hele jeugd opgegroeid met kipfilet. Pas toen ik als zeventienjarige als au-pair naar Zwitserland vertrok, beleefde ik mijn eerste hele-kip-Erlebnis, een verpletterende ervaring. Kippetje insmeren met zout, peper en olie, uurtje in de oven en klaar is Kees. In totale verbijstering aanschouwde ik het wonder: zelden zulke geurige, knapperige, sappige kip gegeten, en dat met minimale inspanning.
Uiteraard heb ik intussen vele manieren bijgeleerd om met kip aan de slag te gaan (met allerlei lekkere dingen en boter onder de huid, in folie, in een braadzak, met allerhande garnituur eromheen), maar om bij het begin te beginnen heb ik mijn oersimpele basisrecept voor kip uit de oven op Foodlog gezet. Kan niet mislukken.