Tip: kook nooit Italiaans voor een Italiaan. Mijn beste vriend is een Romein, en ik weet nog als de dag van gisteren, al is het intussen jaren geleden, dat ik een keer lasagne voor hem maakte. Met zelfgemaakte bolognesesaus en bechamel, en voor de originele touch, ach, je probeert eens wat, tussendoor plakjes salami. Beleefd at hij het op en sprak vervolgens de dodelijke woorden: ‘Die salami? Hmm, ik weet het niet…’ Nooit meer gedaan, uiteraard.
Afgelopen week kreeg ik van grootgrutter Albert Heijn een kistje bezorgd ter ere van hun Italiaanse winterweken. Gevuld met ingrediënten voor een onvervalst (?) Italiaans wintergerecht uit de Allerhande: lasagne met pompoen en appel. Er zat onder ander een flespompoen in, twee appeltjes, een potje kaneel, een zakje Duyvis-amandelen en een bekertje crème fraîche. Mijn Romein zou zich acuut verslikken in zijn ristretto bij het idee alleen al.
Natuurlijk heb ik het wel uitgeprobeerd, hij zit toch veilig in Rome en ik gooi geen goeie ingrediënten weg en eten moet een mens toch, maar het resultaat was een eigenaardig geheel. Een soort hartige appeltaart. De appel bovenop was gedroogd en had nog wel iets knapperigs, de appel binnenin was tot appelmoes verworden. Dé traditionele Hollandse manier om rauwe bonen zoet te maken, maar dat heeft zo’n keurige pompoen niet echt nodig. De pompoen moest bovendien gepureerd met die crème fraîche, wat ook al puree opleverde en daarmee had het geheel te weinig bite, ondanks de nootjes. Ik zou de pompoen eerder een beetje stampen voor de smeuïgheid, maar verder in blokjes laten. Ook zou ik vooral flink wat chilivlokken en verse tijm mee roosteren, daar wordt het wat minder braaf van. Amandelen kun je trouwens ook zelf even roosteren in de oven terwijl die staat op te warmen, dan bewaar je die Duyvis gewoon voor als er een fuif is.
Maar die appel? Hmm, ik weet het niet…
Enfin. Wie het wil proberen, moet het zelf weten. Hier volgt het oorspronkelijke recept uit de Allerhande.
Nodig voor 4 personen:
1 flespompoen
9 koelverse lasagnebladen
2 friszoete en aromatische appels (bijv. Elstar)
60 g oven roasted amandelen (evt uit ½ zakje Duyvis)
75 g Parmezaanse kaas (geraspt)
125 gram crème fraîche
4 el olijfolie
1/2 tl kaneel
2 tl zeezout
Verwarm de oven voor op 200 °C. Halveer de flespompoen. Verwijder de zaden en de draderige binnenkant maar laat de schil zitten. Snij in stukken en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Hussel de olie en het zeezout erdoor en rooster ± 35 min. in de oven. Laat uit de oven 10 min afkoelen. Zet ondertussen de oven op 180 °C. Snij de appel in kwarten en verwijder het klokhuis. Snij de kwarten in dunne partjes. Hak de amandelen grof. Doe de pompoenparten in de keukenmachine, voeg de kaneel en crème fraîche toe en maal tot puree. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Schenk 50 ml water in de ovenschaal (18×28 cm). Bedek achtereenvolgens met 3 lasagnebladen, 1/3 pompoenpuree, 1/3 van de appel, 1/3 van de amandelen en 1/3 van de kaas. Maak zo nog 2 lagen. Bak de lasagne ± 45 minuten in de oven.