Manmoedig probeer ik de postbodes aan het werk te houden door nog altijd papieren verjaardagskaarten in het rond te sturen. Sms-jes, mailtjes, tweets en facebookfelicitaties zijn voor luie donders en geven nooit hetzelfde feestgevoel als een met zorg uitgezochte kaart, handbeschreven met een weldoordachte boodschap en bekroond met een zelfgeplakte postzegel.
Daarentegen weiger ik om mee te doen aan die obligate nieuwjaarskaartenmanie. Het resultaat is dat ik er zelf hooguit eentje krijg van een bejaarde aangetrouwde achteroom. Maar vorige week ontving ik er zowaar nog een extra, van Maggi. ‘Have a MAGGIc New Year!’ Het Maggi-team wenst mij gezondheid, mooie momenten ‘en daarbij het goede en leuke van zelf koken’. Er zaten ook drie zakjes ‘Ovenkrokant’ bij, oranjeroze paneermix voor over de kipfilet. Het ruikt en smaakt naar mierzoet soeppoeder. Niet verwonderlijk, er zit naast suiker ook maltodextrine en dextrose in. Dat is drie keer zoet. Het staat er zelfs trots op: ‘Wist je dat dextrose suiker is en helpt om het laagje op de kip lekker krokant te maken?’
Maggi Vers idee voor Ovenkrokant Kip Provençaal
Inhoud: Paneermeel (tarwemeel, zout, gist, antioxidant (rozemarijnextract)), maltodextrine, dextrose (8,0%), gejodeerd zout, specerijen (knoflook (3,6%), paprika, zwarte peper), tomaten, plantaardig vet (palm), kruiden (oregano, tijm, rozemarijn, peterselie), suiker, plantaardige olie (zonnebloem), tarwezetmeel, citroensap-poeder, voedingszuur (citroenzuur).
Zelf toevoegen: 500 g kipfilet en 1 ei.
Maggi ziet het liefst dat we allemaal koken met een beetje van jezelf en een beetje van… Ze hebben met alle andere pakjesmakers gemeen dat ze er op bewonderenswaardige wijze in geslaagd zijn om consumenten te doen geloven dat ze niets zelf kunnen, dat voor elk mogelijk gerecht eerst een fabrieksproduct nodig is. En dat zulks ook nog zogenaamd makkelijker is, tijd scheelt, goedkoper is en het koken leuker maakt. Jaja. Hoog tijd voor een openbaar debat over koken in Nederland, vond ik, en dat gaat woensdagavond 22 januari gebeuren. Zonder Maggi, want die durfde niet, maar u bent van harte welkom.
En o ja, dat kip ovenkrokant kan iedereen ook gewoon helemaal zelf. Zonder suiker, maar met wat oud brood, wat restjes uit de voorraadkast en een sliertje olijfolie voor de knapperigheid. Hier vind je mijn recept zoals het eerder in Trouw stond.
Zelf maken?
Nodig voor 4 personen:
4 enkele kipfilets
3 boterhammen zonder korst
5 gedroogde tomaten (op olie)
5 takjes platte peterselie
1 tak rozemarijn
1 knoflookteen
1 citroen (alleen schil)
1 ei
wat chilivlokken (uit een molentje)
scheutje olijfolie
zout en versgemalen peper
Verwarm de oven voor op 200 °C. Leg het brood in de opwarmende oven en laat in ± 5 minuten goed uitdrogen. Maal grof in de keukenmachine of in het bakje dat hoort bij de staafmixer. Bestrooi de kipfilets met wat zout en peper. Klop het ei los in een diep bord. Hak de tomaten, peterselie en rozemarijn fijn. Doe samen met broodkruim, uitgeperste knoflookteen en wat zout in een tweede bord. Maal er peper en chilivlokken over. Rasp de schil van de citroen erboven fijn. Hussel. Wentel de kipfilets door het ei en dan door het broodmengsel. Druk iets aan. Leg ze iets uit elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel met een dun straaltje olie. Laat in 20 minuten in de oven gaar en knapperig worden.
Tips:
- Turks brood is ook heel geschikt om te malen, met korst en al. Of probeer eens panko, extra knapperig Japans broodkruim (toko).
- Ik gebruik geen suiker om de boel krokant te maken, gewoon een dun (!) straaltje olijfolie werkt ook. Hou daarvoor als een chefkok de duim op de fles bij het schenken.
P.S. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek .