Uit een test van de Consumentenbond blijkt verrassend dat consumenten potjespesto lekkerder vinden dan vers gemaakte: verandert onze smaak of kunnen we niet meer proeven? Hoe kan het dat een zakje poeder om los te roeren in een pan koud water in de markt gezet wordt als ‘jouw zelfgemaakte erwtensoep’? Kan en wil de Nederlander nog wel zelf koken? Wat zijn de trends op het gebied van gemaksvoedsel? Hoe nu verder met vet, zout, suiker en smaakversterkers die steeds meer onder vuur liggen? En die E-nummers waar iedereen steeds angstiger voor is, terecht danwel onterecht? Kortom: hoe ziet de toekomst van ons eten, maar vooral onze omgang met koken en eten eruit?
Openbaar debat
Een mooi onderwerp voor een openbaar debat op 22 januari 2014, georganiseerd door NRC Restaurant Café en Uitgeverij Nieuw Amsterdam. Initiatiefnemer ben ik zelf. Al jaren schrijf ik in Trouw en kookboeken over de zin en onzin van pakjes en zakjes en krijg daar veel reacties op van lezers en culicollega’s, maar nooit van de andere kant. De pakjesindustrie, de supermarkten, de voedingswetenschappers: hoe kijken zij eigenlijk aan tegen alle ontwikkelingen?
Wel/niet durven
Daarom zijn nu voor het eerst alle partijen om de tafel gevraagd voor een unieke bijeenkomst tussen levensmiddelenindustrie, voedingswetenschap, retail en culinaire journalistiek. Om onduidelijke redenen weigerde de voedingsindustrie om aan te schuiven, maar (LAATSTE NIEUWS!) we hebben wel een productontwikkelaar bereid gevonden om te komen. Een freelancer, dus die durft wél te praten.
Vier partijen
Bart Fischer (Manager Concept Management Formule Albert Heijn), Tiny van Boekel (hoogleraar Productontwerpen en Kwaliteitskunde op het gebied van levensmiddelentechnologie), Marc Veltman (freelance productontwikkelaar bij o.a. Honig, Heinz en Wessanen) en ikzelf gaan in gesprek onder leiding van moderator Dick Veerman (Foodlog.nl). We rekenen we op een boeiende discussie met positieve insteek over de toekomst van koken en eten in Nederland, inclusief actieve deelname van het publiek. Zowel vakgenoten als consumenten zijn welkom.
Alle info op een rij:
Datum: Woensdag 22 januari 2014
Locatie: NRC Restaurant Café, Rokin 65, 1012 KK Amsterdam
Tijd: 20.00-21.30 uur.
Zaal open vanaf 19.30 uur. Na afloop is het café uiteraard geopend voor napraten-met-een-drankje.
Toegang: € 5,-
Social media: #GPZD
NASCHRIFT:
Het debat heeft intussen plaatsgevonden en het werd een inspirerende, wijd uitwaaierende, bij vlagen hilarische bijeenkomst met een zeer actieve rol voor het publiek. Dat smaakt naar meer… In de tussentijd kun je hier nog van alles lezen:
Mijn opinieartikel in NRC next, het interview in Spits en Nederlands Dagblad, het reactieblog op Foodlog, het verslag van iemand uit de zaal, foodblogger De Voedzame Keuken.