Heerlijk hoor, die decembermaand, wanneer de supermarkten weer losbarsten met hun speciale feestdagenassortiment. In de donkere dagen voor kerst treft u mij steevast schaterlachend tussen de schappen. Je kunt er treurig van worden, maar waarom zou je? Kennelijk is er behoefte aan. Het begint al met de voorpret van het ronkende folderproza waarbij termen als ‘luxe’, ‘extra lekker’, ‘uitpakken’, ‘verrassend’, ‘ambachtelijk’ en ‘rijk gevuld’ zich verdringen als kerstballen die na een jaar in het donker eindelijk de doos uit mogen. En niet te vergeten de woorden ‘makkelijk’ en ‘kant-en-klaar’. Want we kunnen niks en we durven niks en we zien als een berg op tegen dat onvermijdelijke kerstdiner.
Gelukkig is redding nabij in de vorm van aardappelsterretjes, smakelijk gemarineerde varkenshaas culinair, bospaddestoelentruffelaardappelgratin, luxe groentemix in de varianten Bourgondisch of Provençaals, voorgebundelde haricots verts met reepje spek, voorgevulde eieren, voorgesneden carpaccio van zo’n staaf plakvlees, mix voor kruidenboter, mix voor appelmoes, mix voor meringue, mix voor wentelteefjes, mix voor kerstkoekjes. Er zijn gezellige kerstboombladerdeegragoutbakjes, kerstboomaardappelschijfjes en zelfs kerstboompizza.
Een van de geinigste dingen die ik tegen kwam waren de voorgegaarde, geschilde, ontklokhuisde appels. Hoeven alleen nog maar in de magnetron, gevuld met cranberrysaus, die er, hoe toevallig, er al naast geparkeerd stond.
En ach, de feesttoetjes. Chocoduo kerstboomgebakjes, minibavarois met passievrucht, aardbeiendessert de luxe, dessertglaasjes trio choco. Net als vorig jaar zijn nagerechten in een glas het toppunt van uitbundig. Daarom viel de keuze op deze glazen met tiramisu, ‘een compositie met een bijzondere finesse’. Leest nou nooit iemand behalve ik wat er daadwerkelijk voor wonderlijks allemaal inzit?
Uit een glas: Lidl Deluxe Tiramisu
Magere melkpoeder, glucosestroop, plantaardige olie, biscuit (8%) (tarwemeel, ei, suiker, glucosestroop, emulgator: mono- en diglyceriden van vetzuren; rijsmiddelen; natriumcarbonaat, ammoniumcarbonaat; zout, aroma), ei, suiker, koffiebereiding (4%) (glucose-fructosestroop, suiker, water, koffie-extract (2,3%), instantkoffie (1,5%), stabilisator: pectine; aroma), water, mascarpone (3%), boter, alcohol, aroma, instantkoffie, cacaopoeder, magere cacaopoeder, dextrose, tarwezetmeel, plantaardig vet, kippenei-eiwitpoeder, bevochtigingsmiddel: sorbitol; chicoreivezels, emulgatoren: mono- en diglyceriden van vetzuren, mono en diglyceriden van vetzuren veresterd met melkzuur, natriumstearoryl-2-lactaat; verdikkingsmiddelen; johannesbroodpitmeel, guarpitmeel, carrageen; gelatine, kleurstof: alkali-sulfietkaramel. Bevat alcohol. Niet geschikt voor kinderen.
Enfin. Dat soort dubieuze glaasjes zijn natuurlijk een uitkomst voor wie mijn verrukkelijke, oersimpele zelfgemaakte versie met rauw ei te eng vindt. Voor wie het wél aandurft, Mijn recept voor tiramisu in een glaasje is intussen opgenomen in mijn kookboek Zónder pakjes & zakjes 1, en natuurlijk staat het ook in de dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes kookboek. Verkrijgbaar in de boekhandel of te bestellen via deze website.