Met Maastricht volop in het nieuws, doen we nog maar een tip. Over een café zoals ik er wel een zou willen hebben bij mij om de hoofdstedelijke hoek, maar je moet er toch echt voor naar het zuiden. Sjinkerij de Bóbbel is uitgeroepen tot beste café van Nederland in 2012, maar die titel zouden ze wat mij betreft ook in 2013 en ook meteen maar 2014 mogen houden. Met donkerhouten lambrizering, marmeren tafeltjes, eenvoudige houten stoelen, veel spiegels, elke dag vers zand op de vloer, en, welk een verademing, géén muziek, is het een fijne, ouderwetse plek, die toch heus pas sinds 1981 bestaat.
Aanschuiven
Er is geen terras, dus het is bij uitstek een slechtweercafé. Officieel is het een eetcafé, maar eten doe je hier meer als hapje tussendoor, het is niet echt een dinerlocatie. Er zijn maar weinig tafeltjes, dus iedereen schuift vrolijk bij elkaar aan. Mede daarom is er geen muziek, vertelt de enthousiaste eigenaar (sinds 2006) Taco van der Bijl, want zo komen mensen makkelijker met elkaar in contact. Elke donderdag is het pelpindafestijn: dan worden er pinda’s uitgedeeld waarvan het de bedoeling is om de doppen op de grond te gooien om op deze manier de vloer in de olie te houden. Handig en nog gezellig ook.
Bóbbelkes
Huisspecialiteit zijn de ‘Bitter Bóbbelkes’, vier verschillende drankjes op basis van brandewijn, variërend van kruidig via frisfruitig tot ronduit zoet. Ze komen als proefje allevier op tafel in een speciaal houten rekje voor 7€. En zowaar, links en rechts zie ik ze op tafel verschijnen. Voor mij een beetje te sterk spul. Maar daar heeft de eigenaar iets op verzonnen: Bóbbel Lemon, zijn eigen antwoord op Aperol spritz. Drinkt weg als limonade.
Unnesop
Als ik later die avond aan een paar locals vertel dat ik hier geweest ben, zijn ze verbijsterd dat ik niet eens de ‘unnesop’ geprobeerd heb. Dé huisspecialiteit. Dus zowaar, de dag erna ga ik nog even terug voor een inderdaad hartversterkend kopje uiensoep. En ach, we zijn er nou toch, doe nou ook nog maar zo’n bobbeldinges.
Sjinkerij de Bóbbel
Wolfstraat 32, Maastricht
www.debobbel.com
Dit is deel 3 in de serie over Lekker Maastricht. Terug naar deel 1 (Teazone) en 2 (Marres Kitchen). En jazeker, er volgt nog meer, morgen weer een tip.