Het is mijn eigen schuld. Ik ben er namelijk zelf ooit mee begonnen om mijn recepten, boeken en zelfs mijn rubriek in Trouw te voorzien van het voorvoegsel ‘antipakjes’. Nu moet ik om de haverklap uitleggen dat ik helemaal niet altijd en overal anti ben. Bouillonblokjes bijvoorbeeld, hoe kun je daar nu op tegen zijn? En dat zeg ik heus niet omdat ik laatst een leuke meneer heb ontmoet van Maggi.
Een productontwikkelaar waar ik een avond mee doorbracht in de keuken en die vol interessante verhalen zat over de mitsen, maren en praktische bezwaren van bijvoorbeeld zoutreductie in bouillontabletten. Toen ik hem vervolgens uitnodigde voor een gezamenlijk publiek debat, wilde hij graag, mits hij toestemming kreeg van zijn superieuren. Na vier weken vergaderen waren ze eruit en arriveerde de formele reactie: hij mocht niet. Of nee, dat heet dan: ‘Helaas lukt het ons niet om een geschikte spreker te bieden en zien daarom op dit moment af van deelname.’ Zouden ze soms iets te verbergen hebben?
Uit een pakje: Maggi kippenbouillon minder zout, meer kruiden
Inhoud: Gejodeerd zout, maltodextrine, smaakversterkers (E621, E631, E627), aroma’s (bevat tarwe, ei), gehard plantaardig vet, suiker, kippenvleespoeder 2,3%, wortel, peterselie, selderij, kipvet 1%, gekaramelliseerde suiker, zuurteregelaar (citroenzuur), kleurstof (E101), antioxidant (rozemarijnextract).
Sans rancune heb ik nog altijd volop bouillonblokjes in huis want nee, natuurlijk heb ook ik heus niet altijd zelfgetrokken bouillon paraat. Bovendien valt er zoveel te beleven op blokjesgebied. Zo heb ik heerlijke lamsbouillontabletten uit Engeland, onvergetelijke doosjes met ‘caldo de mariscos’ erop uit Spanje en weldadig geurige knoflook-peterseliedobbelstenen uit Italië. Om over de fameuze bospaddestoelenblokjes van de firma Star nog maar te zwijgen. Maar ook in Nederlandse natuur- en delicatessenwinkels is van allerlei interessants te koop op blokjesgebied.
Zelf bouillonblokjes maken had ik alleen nog nooit geprobeerd, maar waarom eigenlijk niet? Het was even flink pielen en uitproberen en het creëren van van die eeuwig houdbare gedroogde blokjes is mij als eenvoudige thuiskok niet gelukt, maar met deze universeel inzetbare diepvriesblokken was ik zeer content.
Zelf maken?
Nodig voor ± 50 blokjes:
350 g kipdijenvlees
1 prei (alleen wit/lichtgroen)
1 kleine winterpeen
4 stengels bleekselderij
1 ui
2 knoflooktenen
1 eetl korianderzaad
1 eetl venkelzaad
1 eetl kurkuma
1 bos platte peterselie
optie: handje maggikruid (lavas)
scheut olijfolie
50 g grof zeezout
peper uit de molen
Snipper ui en knoflook. Snij prei, peen en bleekselderij in plakjes, de kip in stukjes. Verhit wat olijfolie in een braadpan met dikke bodem. Bak de kip al omscheppend 5 minuten aan op hoog vuur. Voeg ui, en knoflook toe en fruit 1 minuut mee. Dan korianderzaad, venkelzaad en kurkuma erbij, weer een minuut. Tenslotte de groente even meebakken. Doe zout, versgemalen peper, het grofgehakte bosje peterselie en als u heeft maggikruid plus 100 ml water erbij. Laat met deksel op de pan 30 minuten sudderen op laag vuur. Schep goed om, geef zonder deksel nog ± een kwartier tot het meeste vocht ingekookt is en alle groenten zacht zijn. Pureer fijn in de keukenmachine of blender. Giet in ijsblokjesvormen en laat afkoelen. Zet 1 nacht in de vriezer. Haal de blokjes los en bewaar in een plastic bak of zak.
Gebruik ze als instant smaakversterker of los naar smaak en formaat ± 4 blokjes op per 500 ml water voor (tikje troebele) bouillon. Te flauw? Zout erbij.
Tips:
- Droge, houdbare bouillonblokjes maken is voor de thuiskok niet echt te doen, althans, dat is mij na ettelijke pogingen nog niet gelukt. Maar deze blokjes passen zelfs in het kleinste vriesvakje en gaan zeker een half jaar mee.
- Neem geen kipfilet, die is te droog en geeft te weinig smaak. Kippenbouten juist weer wel, maar dan moeten voor het pureren wel alle botjes verwijderd worden, en dat is best gedoe.
- Helaas is het nu niet meer het seizoen voor maggikruid (lavas), maar het maakt een enorm smaakverschil in deze bouillonblokjes. Tuiniertip voor zodra het weer mooi weer wordt: het doet het prima in de tuin of in een pot. En daarna zorgen dat er altijd wat fijnknipte voorraad in diezelfde vriezer ligt.
Nog meer tips
Er zijn vele wegen naar Rome, ook waar het gaat op doe-het-zelfbouillonblokgebied. Mocht je de smaak te pakken hebben, dan verwijs ik graag door naar wat aanbevelenswaardige variaties van collega’s:
- Historisch verantwoorde Koekjens van Bouiljon (18e-eeuws recept) van Lizet Kruyff
- Het moderne recept voor vegetarisch bouillonpoeder van Janneke Vreugdenhil.
- De twee soorten koelkasthoudbare bouillonpasta van Italiaans Koken met Antoinette in de smaken kip of porcini, allebei een aanrader.