Al die vrolijk-woeste stamppotten in het gisteren besproken Grote Stamppot Boek ten spijt, hebben de paarse stamppot-ufo’s, het onderzeestamppotmonster, de driekleurensorbetstamppot, ja zelfs de stamppotloempiaatjes het uiteindelijk moeten afleggen tegen good old andijviestamppot. Alleen dan niet met worst, maar met een snoezig vogelnestje met eitjes. Daarmee heet ‘ie meteen ‘Voorjaarsstamppotje’ maar ik ben zo vrij geweest om dat finaal te negeren.
Nodig voor 4 personen:
500 g kruimige aardappels
500 g andijvie
20 ml volle melk
klontje roomboter
4 eieren
400 g geraspte oude kaas
zout & peper
nootmuskaat
Vogelnestjes: Oven voorverwarmen op 190°C. Leg bakpapier op een bakplaat en strooi de geraspte kaas erop in de vorm van vier grote cirkels. Mijn tip: maak een mix van kaas, parmiggiano reggiano gemengd met goudse, of zelfs wat komijnekaas is heerlijk. Schuif de bakplaat in de oven en bak 6-9 minuten tot de kaas gesmolten is en een beetje verkleurd. Haal uit de oven, laat ietsje afkoelen en hevel dan over over op 4 ondersteboven gezette bolle kommetjes. Druk voorzichtig aan en laat helemaal afkoelen.
Stamppot: Aardappels schillen, in vieren snijden, wassen, met water en zout opzetten en gaar koken in 15-20 minuten. (Kook intussen de eieren 5 minuten, laat schrikken in koud water en pel). En snij de andijvie fijn. Giet de aardappels af en stamp fijn met boter en melk. Mijn eigen tip: laat (ietsje meer) melk en boter smelten in een steelpan: warm mengt het nog beter met de aardappelen en houdt het de boel ook lekker heet, zodat de rauwe andijvie mooi slinkt. Schep de andijvie erdoor en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Serveren: Leg op elk bord een bergje andijviestamppot en een kaasnestje met daarin een ei.
Dit recept komt zoals gezegd uit het Grote Stamppot Boek, lees hier mijn recensie.