Bij het wegwerken van mijn kookboekenstapel begin ik maar meteen bij de bovenste, die door z’n vrij absurde grootte de stapel namelijk nogal gevaarlijk doet wiebelen. Niet alleen het formaat van dit boek is ongebruikelijk, de volledige titel is ook even schrikken: Het grote, waanzinnige en heel bijzondere stamppotboek vol ontzettend plakkerige, handige en explosieve experimenten. Verder barst het van de foto’s met overal dartele illustraties eroverheen. En tussen de recepten door staat het mudjevol gekkigheden. Die recepten, die komen van stamppottenwereldkampioen Werner Drent, die al eerder een stamppottenboek tevoorschijn stampte. Maar dit is andere koek. Deze heeft hij gemaakt samen met Marije Sietsma (tekst) en Helga de Graaf (beeld), die oplettende lezertjes allebei wellicht nog kennen van het ook al zo leuke kruidnotenkookboek.
Van hondendrol tot stamptompouce
Zoek je een boek met gewoon stamppot in de zin van aardappels mengen met andijvie en dan hup, op een bord ermee, dan ben je aan het verkeerde adres. Daarentegen weet je na dit boek hoe je een onnavolgbaar smerig uitziend broodje hondendrol (lees: bonenstamppot) fabriceert, of juist een sjiek-de-friemel stamppot-timbaaltje van tomaat en feta, gegarneerd met een roos van krokant spek. Een barbietaart met rucola-tomatenprinsessenstamppot of een feestelijke tompouce van wortelstamp behoren straks ook tot de mogelijkheden. Daarentegen lijkt mij de stamppot met kipsaté en witte en pure chocola ronduit vies, ook al beweren de makers ‘dat het heus heel goed combineert’. Ja ja.
Iieek!
Van restjes stamppot maak je crispy’s (een soort chips) en voor een spookfeestje maak je Halloween-stamppot in een uitgeholde pompoen die de boel uitspuugt. Niet helemaal duidelijk is of het boek nu uitsluitend mikt op kinderen of niet, maar ook een béétje oudere jongere moet de humor wel kunnen waarderen. Overigens, vergis je niet, die ‘ontzettend plakkerige, handige en explosieve experimenten’ omvatten ook voor volwassenen bijzonder instructieve tips. Zoals bijvoorbeeld het effect van het bereiden van aardappelpuree op drie manieren: met de stamper, met de pureeknijper of met de staafmixer. Inclusief uitleg hoe het komt dat die laatste zo ‘iieek!’ is (lees: plakkerig en slijmerig). Een leuk boek waar je voorlopig nog niet mee klaar bent.
Morgen een recept uit het boek. Een klassieker met een twist.
Werner Drent, Marije Sietsma en Helga de Graaf, Het Grote Stamppot Boek, Uitgeverij Loopvis, ISBN 9789081764810, € 24,95