Vandaag het recept van een van de favoriete makkelijke pakjesloze maaltijden in huize Koken met Karin: spaghetti met Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus. Speciaal voor Nationale Antipakjesavond, want die is natuurlijk vanavond, ook al hebben sommigen onder ons hem afgelopen zondag alvast gevierd.
Schijngemak
Voor wie het nog niet weet: niets ten nadele van Sinterklaas en z’n pakjesavond, integendeel, maar is het in Nederland niet elke avond pakjesavond? Koken gebeurt links en rechts met behulp van pakjes. En niet te vergeten zakjes, blikken, potten, stoombakjes en diepvriesdozen. Zelf koken, dat zijn we langzaam maar zeker verleerd onder het mom van ‘geen tijd’. Pakjes bieden gemak, pakjes bieden zekerheid, ook al is dat vaak schijn, want zelf maken hoeft heus niet altijd veel meer werk te zijn. Wat pakjes je wel altijd kunnen garanderen is zout, suiker, smaakversterkers, conserveermiddelen en E-nummers. Willen we dat wel? En valt dat te rijmen met onze wens om gezonder te gaan leven?
Doe mee
Tijd voor verandering. Daarom heb ik 4 december uitgeroepen tot Nationale Antipakjesavond. De avond waarop lekker eten voorop staat, helemaal zelfgemaakt. Dus doe mee met de nationale antipakjesavond en verkondig het luid en duidelijk: op 4 december kook ik zonder pakjes! (Dan komen die 364 overige avonden van het jaar hopelijk vanzelf…)
Recept zonder pakje
Hoe je kunt meedoen? Heel simpel, gewoon in je eigen keuken. Met een recept geheel naar eigen keuze, gewoon gemaakt met verse ingrediënten, zonder behulp van een industrieel pakje. Mocht je nog inspiratie zoeken, dan kan ik mijn recept voor Spaghetti met Italiaanse balletjes in tomatensaus van harte aanbevelen. Daar komen weliswaar een zakje (spaghetti), twee bakjes (champignons en olijven), een blikje (tomatenpuree), een fles (wijn) en twee potjes (kappertjes en tomaatjes) aan te pas, maar géén pakje. 😉