Groenteconservenmerk Hak is op oorlogspad. Eerst werd boegbeeld Martine Bijl uit het knollenveld verjaagd en nu moet onze aloude woensdag gehaktdag wijken voor ‘woensdag-HAKdag’. We moeten meer groenten eten, maar dan liefst wel uit een potje. Hak heeft het speciaal laten onderzoeken door een nergens met name genoemd onderzoeksbureau en kijk, ‘Wat eten we vandaag?’ blijkt de meest gestelde vraag in Nederlandse gezinnen!
Nog meer baanbrekend nieuws: ‘Meer dan 60% zet door de week nog altijd liefst een Hollandse maaltijd op tafel bestaande uit aardappelen, groenten en vlees’. Tjongejonge. Nog eentje dan: ‘De meeste Nederlanders bepalen tegenwoordig eerst welke groente ze willen eten en dan kiezen ze het vlees erbij.’ Welnee, dat doen we al sinds mensenheugenis. Daarom staan groenten in Nederlandse supermarkten altijd bij de ingang, dat is geen toeval.
Uit een potje: Hak rode kool met stukjes appel
Inhoud: Rode kool, water, suiker, appelstukjes 6,5%, natuurazijn, gemodificeerd zetmeel, zout.
Zelf toevoegen: rundergehakt, kant-en-klare aardappelpuree, prei, ui, knoflook, tijm, kruidenpaneermeel.
Enfin. Die versegroenteafdelingen kunnen het schudden, nu Hak ons voortaan elke woensdag gaat voorzien van potjesgroentesuggestierecepten. Daar is zelfs een eigen kok voor aangetrokken, nee, niet Ronald Koeman, maar een echte. Nu ja, echt? Een kok die recepten bedenkt op basis van een potje rode kool en een portie kant-en-klare aardappelpuree, ligt die niet ’s avonds te snikken in zijn bedje dat hij diep in zijn hart ook heus liever écht had willen koken? Maar ja, de hypotheek moet betaald, een restaurant is in crisistijd geen optie en bovendien wil zijn vrouw niet dat hij elke avond van huis is. Daar staan de mensen allemaal niet bij stil hè, bij het zware leven van een industriekok?
Helaas pindakaas, dit recept staat niet meer online. Maar er staan genoeg andere recepten op deze site, en anders zijn er altijd nog mijn kookboeken.