Ik kreeg laatst toch zo’n wonderlijke e-mail. Gericht aan ‘Geachte mevr. de Vries’, daar begon het al mee. ‘Bijna dagelijks lezen we uw recepten en proberen we ze ook uit. Helaas, de laatste keer wilden we de Lemoncurrysoep maken maar er was een groot probleem. Wij wonen in Diemen en om dat heerlijke potje Lemoncurry te bemachtigen moeten we helemaal naar Breda. Dus als u weer recepten opgeeft graag ingrediënten die je overal kan kopen.’ En dit alles vergezeld van een plaatje van een taartpunt.
Wonderlijk. Lemoncurrysoep? Soep met een potje zoete lemon curd erdoor? Ajakkes! Kennelijk wilde iemand een grap uithalen? Helemaal niet erg, want zo kwam ik mooi op het idee om lemon curd eens in mijn Trouw-rubriek te behandelen. Dat is me toch verslavend lekker spul! Soms mal genoeg vernederlandst tot ‘citroenkaas’; pff, Nutella noem je toch ook geen chocoladekaas? Enfin.
Uit een potje: Chivers Lemon curd
Inhoud: Suiker, glucose-fructosesiroop, water, palmolie, maïsmeel, gedroogd ei, geconcentreerd citroensap (0,6%), geleermiddel: pectine, citroenzuur, citroenolie, azijnzuur, zuurteregelaar, natriumcitraat, antioxidant: ascorbinezuur, kleurstof: gemengd caroteen.
De Engelsen hebben het ooit uitgevonden en exporteren het sindsdien wereldwijd in potjes, tegenwoordig zelfs met nota bene palmolie. Die gaat er natuurlijk niet in als u het zelf maakt. Iets wat trouwens verrassend simpel is, zeker met mijn methode, want u weet, ik ben van de categorie ‘kleine moeite, groot effect’. Wat doet een mens met deze friszure aromatische crème? Op een geroosterde boterham of tussen een croissantje. Op een Engelse scone of Hollandse pannenkoek. Door de yoghurt of als taartvulling. Maar dus níet door de soep.
Naschrift
Wat blijkt? Mailschrijfster was kennelijk in de war met mijn collega Carin Leenderts-de Vries (alias Caat Kookt) van het Algemeen Dagblad. Die had inderdaad een recept in de krant dat Lemoncurrysoep heette, op basis van kerrie en limoen. Alleen dat onbekende potje uit Breda, dat blijft een mysterie.
Zelf maken? Mijn recept voor lemon curd is intussen opgenomen in mijn kookboek Handboek Oven. Verkrijgbaar in de boekhandel of te bestellen via deze website.