Wat ik nou toch voor moois tegenkwam toen ik bij vriendin C. ging eten, een tarte tatin vorm van Le Creuset. Je weet wel, dat Franse merk van die onmisbare, eeuwigdurende stoofpannen. Ook deze bakvorm is van geëmailleerd gietijzer en van buiten gezellig rood. Dat speelt ook mee in de aantrekkingskracht natuurlijk. Plus hij heeft twee grote handgrepen die tenminste niet uit je handen floepen wanneer je met van die onhandig dikke ovenwanten aan de taart zwierig omkeert.
Eerst op het vuur
Net als bij de stoofpannen kan ook deze zowel op het gas (of elektrisch, keramisch danwel halogeen, ze gaan met hun tijd mee die Franse pannenbouwers) als in de oven. Ideaal voor tarte tatin, want de kenner weet dat je het beste eerst de appels met suiker en boter kunt laten karamelliseren op het vuur voordat de hele boel met deeg erop in de oven gaat. Mensen die snel klaar willen zijn en de hele bups in één keer lukraak in de oven gooien krijgen nooit van die mooi zachte, goudbruine en karameldoordrenkte appels.
Gloeps
Hebberig geworden ging ik op zoek, tot ik in een kookwinkel zag dat hij 79 euro kost. Gloeps. Al kun je er natuurlijk ook prima eieren in bakken. Of een gewone appeltaart. Of ovenrisotto. Of willekeurig welke ovenschotel. Enfin. Ik hou het voorlopig toch maar even braaf bij de roestvrijstalen lage pan die ik al jaren in huis heb en waar je ook heus heel goed tarte tatin in kunt maken.
Recept
Op de website van Le Creuset staat een simpel recept van tarte tatin. Alleen zouden de Fransen toch moeten weten dat je een echte tt nooit (jamais!) maakt met bladerdeeg. Dat is veel te vettig in combinatie met al die karamel. Pâte brisée moet het wezen, voor het ideale smaakcontrast. Nou vooruit, ik help je op weg: 250 g bloem, 125 g koude boter in blokjes, 2 eetl suiker, 1 ei en een snufje zout. C’est simple comme bonjour.
Tip
Voor mijn volledige recept van tarte tatin kun je terecht in Handboek Oven, blz 139, maar allez voilà, nog een gratis tip van mij: neem de tijd en laat de appel zeker 10 minuten op het vuur karamelliseren. Af en toe omwentelen helpt, als je maar zorgt (tang! heet!) dat ze allemaal weer netjes met de bolle kant naar beneden liggen als het deeg erover gaat.