Op zoek naar een recept uit het boek Echt Eten waar ik het gisteren over had stuitte ik op veel aanlokkelijke dingen, maar het seizoen en andere praktische bezwaren (hoe kom ik in aan rozenbottels?) deden een hoop gerechten afvallen. Dan maar iets met wortelen, altijd goed. De gestoofde wortels met kruidkoek zagen er prachtig uit op de foto. Bovendien had de grootgrutter ineens gezellig geel, paars en oranje gekleurde wortelen in de aanbieding en lag ergens achterin mijn eigen voorraadkast nog een stukkie kruidkoek, dus dat moest het dan maar worden.
“Het geeft een lekker mondgevoel vanwege de zachte wortel en de krokante kruidkoek. De specerijen in dit recept zijn de specerijen die voor kruidkoek worden gebruikt.” Aldus auteur Jonathan Karpathios. Die dit gerecht overigens los serveert, als tussengerecht. Maar met gebakken makreel erbij is het ook lekker. Of voor mijn part een balletje gehakt.
Nodig voor 4 personen:
2 bossen bospeen
4 plakken kruidkoek
2 eetl olijfolie
1 eetl boter
1 kaneelstokje
1 theel venkelzaad
1 steranijs
peper & zout
Verwarm de oven voor op 50 °C. Snij de kruidkoek in kleine stukken en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Droog in de oven tot hij krokant is.
Doe de olijfolie samen met de boter in een pan met dikke bodem. Breek de kaneel in stukken en doe samen met de overige specerijen in de pan. Laat warm worden. Voeg de schoongeschrapte hele wortels toe. Volgens Jonathan zonder groen, maar een piepklein toefje van een centimeter ziet er altijd zo gezellig uit. Tip van mij: dit recept gaat uit van (dunne) bospeentjes, heb je dikkere wortelen, snij ze dan in de lengte doormidden, anders duurt het eeuwig voor ze gaar zijn. Strooi er wat zout over en schep even om. Stoof ± 20 minuten op laag vuur gaar. Proef of de peen gaar genoeg is en breng op smaak met peper & zout. Strooi de krokante kruidkoek erover.
Dit recept komt zoals gezegd uit het boek Echt Eten van Jonathan Karpathios. Lees hier mijn artikel.