Aan de supermarkt te zien zijn wij een volk van yoghurt en vla en af en toe een Mona-puddinkje. Tot het Engelse merk Gü opdook, met machtige toetjes in een glazen bakje, per twee verpakt in een artistiek vormgegeven kartonnen doosje.
Uit een bakje: Gü After Dark Chocolate melting middles
Inhoud: Gepasteuriseerd vrijeuitloop-ei, suiker, chocolade (20%) (cacaomassa, suiker, vetverminderd cacaopoeder, emulgator (sojalecithine), vanille), boter, tarwebloem, glucosesiroop, water, conserveermiddel (kaliumsorbaat)
Laatst was de patissier van Gü even in Nederland, zoals ik hier al eerder schreef. Grappig genoeg bleek het een Fransman want ook Engelsen vertrouwen kennelijk meer op het legendarische vakmanschap van de ‘Frogs’ als het om het betere bakwerk gaat. Frédéric Ponnavoy woont al zo lang in Engeland dat hij zich intussen Fred noemt. Wat hem betreft draait het allemaal om ‘indulgence’, zelfverwennerij. ‘Otherwise, what’s the point?’ Een ‘killing toet’, noemen wij dit thuis, zo eentje waarna je geen pap meer kunt zeggen.
Frédéric Ponnavoy was hier ter introductie van het nieuwste product in het assortiment, genaamd ‘After dark chocolate melting middle’. Wie veel kookprogramma’s kijkt op de BBC herkent ze meteen als ‘chocolate fondant’. Dat fondant is overigens nep-Frans, in Frankrijk heten ze moelleux. Ik hou het op warme chocoladetaartjes. Ze zien er van buiten weliswaar uit als een cakeje, maar zijn echt bedoeld als dessert. Dat ligt vooral aan het nog vloeibare binnenste, dat zich als een donkerbruine lavastroom naar buiten kronkelt zodra je er een lepel in steekt.
De kant en klare van Gü hoeven alleen maar 30 seconden in de magnetron, die van mij kosten iets meer bereidingstijd, maar kunnen de concurrentie makkelijk aan.
Zelf maken?
Nodig voor 4 personen:
125 g extra pure chocola
125 g boter
2 eieren
2 eetl suiker
1 eetl bloem
boter & cacao voor invetten
Garnering: cacao of poedersuiker
Oven voorverwarmen op 220 °C. Vet vier kleine soufflébakjes goed in met boter en bepoeder lichtjes met cacaopoeder. Breek de chocola in stukjes en smelt samen met de boter in de magnetron of au bain-marie in een kom bovenop een pan met een laagje kokend water. Klop de eieren kort los met de suiker, schuimig hoeft niet. Roer de iets afgekoelde chocola/boter erdoor. Voeg de bloem toe door een theezeefje en schep alles door elkaar. Vul de bakjes. Je kunt ze vooraf maken en op het aanrecht laten staan of meteen in de oven zetten. Ga uit ± 10 minuten baktijd, maar hou ze in de gaten: ze moeten van buiten stevig zijn, maar van binnen nog zacht. Als je aan de bakjes schudt of op de bovenkant duwt en het klotst, dan moeten ze nog ietsje langer.
Serveren: Stort ze op bordjes (ovenwanten aan!) en garneer met wat cacao of poedersuiker door een theezeefje.
Tips:
- Om bakwerk makkelijk uit de vorm te krijgen wordt vaak bloem gebruikt. Bij een korte oventijd zorgt dat echter voor een onappetijtelijk wit waasje. Dat heb je niet met cacao.
- Dit is de basisversie. Voeg ook eens sinaasappelrasp toe of 2 tl speculaaskruiden of 6 fijngehakte bolletjes stemgember. Of verzin zelf iets.
- Helemaal vooraf bakken? Laat ze dan uit de oven afkoelen en zet ze in de koelkast tot gebruik. Warm op in de magnetron, een voor een, in 20 seconden.
P.S. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek .