(4 personen)
Bereiden: 20 minuten
Wachten: 30-40 minuten
Lekker back to basics. Voor deze soep kun je natuurlijk zelf bonen weken en koken, maar met een blik bonen gaat het ook prima. De knoflook wordt gepoft in de oven zodat hij lekker zoetig wordt, en de chorizo en pimentón zorgen voor wat pit en rokerigheid. Met een mooi stuk lekker brood erbij meteen een maaltijdsoep.
Nodig:
2 grote of 4 kleinere blikken witte bonen (totaal 900 g uitgelekgewicht)
100 g chorizo
1/2 knoflookbol
1 volle tl pimentón de la Vera (gerookt paprikapoeder)
1 ui
1 liter groentebouillon
scheut olijfolie
paar takjes peterselie
zout & peper uit de molen
- Wikkel een halve, ongepelde knoflookbol samen met een scheutje olijfolie in aluminiumfolie en pof ongeveer 30-40 minuten in de oven op 180 ºC (voorverwarmen hoeft niet) tot de knoflook zacht geworden is*. Laat afkoelen.
- Snipper de ui.
- Verhit de olijfolie in een pan met dikke bodem en fruit op een zacht vuur minstens 5 minuten tot zacht en goudbruin.
- Verhit intussen de bouillon.
- Snij de chorizo alvast in piepkleine blokjes.
- Spoel de bonen in een vergiet af met koud water tot ze niet meer schuimen.
- Duw de zachtgeworden knoflooktenen uit hun jasje en doe samen met de pimentón bij de uien. Fruit alles op laag vuur 3 minuten.
- Doe de hete bouillon en de uitgelekte bonen erbij.
- Breng even aan de kook en pureer van het vuur af met de staafmixer. Voeg eventueel wat meer bouillon/heet water toe als je de soep te dik vind.
- Doe de chorizoblokjes in de soep en laat op laag vuur even meewarmen.
- Proef op zout en peper.
Serveren:
- Verdeel de soep over 4 kommen.
- Bestrooi met gehakte peterselie.
- Giet in elke kom een sliertje (van je allerbeste) olijfolie.
- Serveer met wat lekker brood.
*) Het poffen van de knoflook kan ook een dag of paar dagen eerder, terwijl je de oven bijvoorbeeld gebruikt voor een ovenschotel.