We go way back, Sam & me. Al weet hij dat waarschijnlijk zelf niet. Sam Stern was een kooklustige puber die in een paar jaar tijd het ene na het andere puberkookboek uit zijn mouw schudde. En ik heb vier daarvan vertaald in het Nederlands voor jeugdboekenuitgeverij Ploegsma (Superhap supersnel, Ga koken!, Studentenkookboek, Mega vega).
Lollig
Aanvankelijk nog best lastig, omdat hij in zijn begeleidende teksten soms nogal lollig probeerde te doen, wat in vertaling al snel dood slaat, en ook nog vol typisch Engelse grapjes en verwijzingen naar bijvoorbeeld lokale televisieprogramma’s die hier niemand kent. Wat je noemt een uitdaging, waar ik alle mogelijke Engelse neefjes en nichtjes voor heb ingeschakeld, maar juist daarom zo leuk om te doen.
Jonge Jamie
En nog altijd vind ik het toffe boeken, vol makkelijke recepten, inclusief heel veel variatietips die duidelijk ontsproten zijn aan de praktijk, van een nieuwsgierig joch dat al vroeg bij zijn moeder in de keuken de kunst af keek. Uiteraard heb ik tussen het vertalen door meteen ook een hoop recepten uitgeprobeerd. In Engeland waren ze dol op deze jonge versie van Jamie Oliver, maar in Nederland was en bleef hij een grote onbekende. Naar verluidt heeft de Nederlandse uitgever wel geprobeerd hem naar Nederland te halen, en er waren ook best televisieprogramma’s hier in hem geïnteresseerd, maar hij mocht niet van zijn moeder…
Pukkelig
Maar kleine jongetjes worden groot. Hij stortte zich op het studentenleven en was een tijdlang kennelijk uitgekookt, althans in boekvorm. Tot onlangs bleek dat hij nu echt volwassen is geworden. In zijn basiskookboek Virgin to Veteran gooit hij het over een compleet andere boeg. Weg is de gezellige jongenstoon, weg zijn de foto’s van hem en zijn lijkbleke, pukkelige Engelse pubervrienden, weg is de jeugdig-kleurrijke vormgeving. Weg ook zijn ouwe trouwe vertaalster 😉 die trouwens ook een flinke kluif zou hebben gehad aan ‘Virgin to Veteran’. Een titel in het Engels laten staan vind ik altijd een zwaktebod, hoewel ik zo snel ook niet iets vaderlandsch zou weten (‘Van maagd tot veteraan’, hellup!).
Duizelen
Ook nieuw: nu kwam hij wél speciaal twee dagen naar Nederland en ik kon verdorie écht niet, anders had ik hem graag ontmoet. Zijn nieuwe uitgever stuurde wel een boek op. Een stoer, helder, overzichtelijk boek waar de complete beginneling in de keuken meteen mee uit de voeten kan. Hoewel het de ‘maagdelijke thuiskok’ misschien ook kan duizelen, zo vol als dit boek staat met tips, lijstjes, suggesties en natuurlijk recepten en talloze variaties daar weer op. Gewoon rustig voorin beginnen, ‘pleisters en koud water bij de hand houden’, en langzaam doorwerken naar achteren.
Sam Stern, Virgin to Veteran, Leer de basis en word een goede kok, uitgeverij GoodCook, € 24,95, ISBN 9789461430823.
Natuurlijk heb ik ook geblogd over mijn vertaalavonturen met Sam. Lees hier over Real food, real fast dat in het Nederlands uitkwam als Superhap, Supersnel, daarna gevolgd door Ga koken! Als beginnend student kon een Studentenkookboek natuurlijk niet uitblijven, tenslotte gevolgd door vegetarisch kookboek Mega vega.