Wat is dé zelfbakverjaardagstaart bij uitstek? Appeltaart natuurlijk. Die lust namelijk iedereen. Daar kun je je geen buil aan vallen. Maar ja, verjaardagen, tja. Nee, dan vroeger. Als kind was het tenminste nog een Grote Gebeurtenis. Al weken was je nerveus en ging je rondsnuffelend door het huis waar of het cadeau verstopt was, of nog liever: de cadeaus. De avond ervoor niet kunnen slapen, zowel van de zenuwen als van de katoenen papillotten in je haar die voor feestkrullen moesten zorgen.
Keekjes
De dag zelf in je mooiste, uiteraard nieuwe jurk trakteren in de klas. Meestal op zelfgebakken cakejes (‘keekjes’) of slagroomsoesjes. Obesitas bij de jeugd moest nog uitgevonden worden en er was nog geen sprake van schoolbestuuroekazes dat alleen gezonde traktaties in de vorm van appels en mandarijnen waren toegestaan. Het huis hing vol slingers, de felicitaties en klapzoenen vlogen je om de oren, de postbode bracht stapels kaarten, oma stopte je extra geld toe en je mocht kiezen wat je die avond wilde eten. Dát waren nog eens tijden. En ze keren nooit weer.
Volwassenheid
Mijn breekpunt kwam toen ik een jaar au pair was in Zwitserland en van ‘mijn mevrouw’ op mijn achttiende verjaardag, voor haar een dag als alle andere, pas zo laat vrij kreeg dat ik niet eerder dan half tien ’s avonds kon aanschuiven bij het feestdiner dat vrienden voor mij gekookt hadden. In één klap was ik in de volwassenheid beland, waar kinderlijke opwinding over je verjaardag verleden tijd is.
Sindsdien is het behelpen.
Recept
Verjaarsvisitekringetjes met koffie en taart? Aan mij niet besteed. Maar speciaal voor alle jarigen trakteer ik vandaag op appeltaart. In extra feestelijke, rijkgevulde en uiteraard appeltaartgakmixloze uitvoering.
Uit een pakje: Honig mix voor appeltaart
Inhoud: Tarwebloem, suiker, rijsmiddel (E450, E500), zout.
Zelf toevoegen: 75 g rozijnen, 150 g margarine of roomboter, 1 ei, 1 kg zachtzure appels, 50 g suiker, 2 à 3 theelepels kaneel.
Helaas pindakaas, dit recept staat niet meer online. Maar er staan genoeg andere recepten op deze site, en anders zijn er altijd nog mijn kookboeken.