Zoals ik gisteren al schreef was ik laatst op bezoek bij de Italiaanse risottogigant Riso Gallo. Een béétje Italiaan maakt zijn risotto nog altijd gewoon zelf en gebruikt daarvoor een van de bekende rijstsoorten carnaroli, arborio of vialone nano. Maar overal rukt de druk-druk-drukmaatschappij op, dus hebben ze bij Gallo de kant-en-klare twaalfminutenvariant bedacht, Risotto Pronto. Alleen water bij het zakje en het kan niet mislukken.
Uit een pakje: Riso Gallo Risotto Pronto Funghi Porcini
Inhoud: 87% parboiled rijst, 2,5% eekhoorntjesbrood (Boletus Edulis en aanverwanten), aroma’s, keukenzout, aardappelmeel, melkproteïnen, ui, maltodextrine, gistextract, suiker, gesmolten kaaspoeder (met stabilisator: E339), 0,13% peterselie, knoflook.
In de mooie lunchkamer van het bedrijf kregen we geen deftige chefsrisotto opgediend, maar gewoon die uit een – ook in Nederland verkrijgbaar – pakje. Verrassend goed te doen, de paddestoelenversie althans, die met kaas kon me minder bekoren.
2 minuten
Voor de supersnelle trek hebben ze zelfs een tweeminutenmagnetronvariant ontworpen. Die kregen we dan weer niet te proeven, want daarvan gaf zelfs de charmante directeur Carlo Preve toe, ‘hoewel het een prima product is natuurlijk’, dat het niet te vergelijken valt met échte risotto. Die is al dente, maar toch romig en smeuïg. Op de Nederlandse markt valt er nog wel een wereld te winnen, blijkt uit de reacties (genre ‘Was de hond ziek?’) op mijn mijn Facebook-foto’s.
Dit was deel 2 in de serie over risotto. Terug naar aflevering 1 (inleiding). In de volgende aflevering gaan we uitgebreid langs in de rijstfabriek.
Helaas pindakaas, dit recept staat niet meer online. Maar er staan genoeg andere recepten op deze site, en anders zijn er altijd nog mijn kookboeken.