Blijven we nog even nazomeren en nagenieten? Ik wel hoor. Nog vaak mijmer ik met een glas in de hand terug naar de vele uren die ik al aperitievend in Italië heb doorgebracht. Een drankje alleen, dat vinden Italianen armoedig, er moet altijd iets te eten bij. Dat kan variëren van het standaardbakje met naturel chips, tot complete tapasmaaltijden in de vorm van een tafelvullend assortiment aan olijven, nootjes, mini-pizzaatjes, hartige stengels, kaasvlinders tot worstebroodjes aan toe. De kunst bleek om het terras te vinden met én de lekkerste Aperol spritz én de beste aperitiefhapjes. Juist mijn Italiaanse vrienden wisten feilloos waar er het meeste ‘te halen’ viel.
Aperitiefpakketten
En wie schetst mijn verbazing? Bij thuiskomst in Nederland stonden er twee feestelijke aperitiefpakketten op me te wachten. Eentje van Grand’Italia, voor de gelegenheid omgedoopt in Grand’Aperitivo, en eentje van het Spaanse Carbonell. Allebei met verschillende soorten tapenades voor op een toastje.
Uit een bakje (1): Grand’Italia Tapenade Olive
Zwarte en groene olijven (45,8%), zonnebloemolie, cashewnoten, pecorino-kaas, Grana padano-kaas, extra vergine olijfolie (3%), peterselie, zout, kappertjes, knoflook, zuurteregelaar: citroenzuur, oregano.Uit een bakje (2): Carbonell Zwarte Olijven Tapenade
Zwarte olijven (48%) (olijven, zout), tomaten, ui, raapzaadolie, ingelegde kappertjes (kappertjes, water, azijn, zout), knoflook, basilicum, wijnazijn, ansjovis-paté (ansjovis, zout, olijfolie), oregano, peper, zout.
Tapeno
Bij tapenade denk je al snel aan olijven, maar bijna niemand weet dat niet de olijf, maar het kappertje de naamgever is: tapeno is namelijk het Provençaalse woord voor kappertje. Maar goed, in de volksmond is elke vorm van smeerbare-smurrie-met-olijven synoniem voor tapenade. In de smaken groen en zwart. Of door elkaar. De feestpakketten leenden zich goed voor een vergelijkend tapenade-onderzoek. De potjes en bakjes waren inderdaad allemaal verschillend, maar hadden wel één grote gemene deler: bremzout. ‘Lekker hartig’, zou je ook kunnen zeggen.
Wie onverwacht borrelbezoek op de stoep krijgt, kan natuurlijk ook altijd even, hup, zelf iets in elkaar tapeneren.
Mijn recept voor tapenade is intussen opgenomen in mijn kookboek De vrolijke tafel . Verkrijgbaar in de boekhandel of te bestellen via deze website.