‘Bal gehakt!’ Het blijft een van de leukste, en tevens keurigste, verwensingen die je iemand naar het hoofd kunt slingeren. Onze vaderlandse trots, de gehaktbal, ach, wie denkt er niet met weemoed terug aan oma met haar gebutste stoofpannetje vol donkerbruine, geurige ballen, glimmend van de jus? Het kookboek Gehaktballen is echter niet eens Hollands, maar van een Brit, Jez Felwick, waar ik nog nooit van gehoord had, maar die met zijn foodtruck The Bowler de straten van Londen maar ook allerhande Engelse festivals onveilig (en lekker) schijnt te maken.
Ballentips
Deze ballenexpert heeft zich terdege verdiept in het fenomeen bal, wat blijkt uit zijn uitleg over vlees, soorten paneermeel (leuke tip: het kan ook met gemalen crackers, havervlokken of rijst), wel of geen melk, altijd een ei, hoe groot moet een bal wezen, altijd rollen met natte handen, wat voor kruiderij kan erin, hoe bak je een bal, hoe bewaar je ze en warm je ze weer op. Nee, niet schrikken, zijn allereerste tip is gelukkig meteen al ontwapenend: ‘Gehaktballen kan je bijna niet verprutsen.’ Mooi.
Vegetarische ballen
Van oma’s ballen tot Zweedse balletjes (hier ‘Björnballen genoemd). Van Popeye-ballen (met spinazie door het gehakt) tot ballen van kip, schaap, lam, tonijn en garnalen. Ook tal van sauzen, jus, bouillons en dipsauzen komen aan bod plus een serie bijgerechten en salades. En niet te vergeten een heel hoofdstuk met vegetarische groenteballen. Hoewel een vegetariër natuurlijk nooit een boek getiteld ‘Gehaktballen’ zal aanschaffen, valt het aantal ‘echte’ gehaktballen in het boek feitelijk wel mee. Of tegen?
Morgen een recept uit het boek. Van nota bene niet-ronde ballen….
Jez Felwick, Gehaktballen, uitgeverij Karakter, ISBN 9789045200705, € 19,95