Mijn zomervakantie stond in het teken van oranje. In heel terrassend Italië glorieerde onze vaderlandse driekleur in de vorm van Aperol Spritz. En ik, toch redelijk vrouw van de wereld, had het nota bene nog nooit gedronken. Maar na de eerste slok was ik verkocht en wilde ik alleen nog maar aperitieven met een aperolletje. Heerlijk fris, niet al te alcoholisch, niet al te zoet maar juist met een plezierig bittertje en ook nog eens met een gezellig schijfje sinaasappel dat je na afloop gewoon lekker op kunt peuzelen.
Al bleken er wel van plaats tot plaats grote verschillen te zijn. De oerversie bestaat uit een beschaafd glaasje met oranje vocht, ijsklontjes en een schaaltje chips:
Maar hoe meer knabbelhapjes, hoe gezelliger natuurlijk. Let op: pinda’s altijd op de hand scheppen met het bijgeleverde lepeltje, nooit zomaar uit het bakje graaien, dat vinden Italianen hoogst onbeleefd.
Het formaat van het drankje zelf kan nogal verschillen. Zoals deze in Siena: drie slokken drank en 37 ijsklontjes om dat feit te maskeren. Nu krijg je daar wel het uitzicht van het mooiste plein van Italië erbij cadeau, maar toch.
Deze in Arezzo was daarentegen ineens weer van limonadeglasachtige proporties, en dat is toch ook heus een heel fraai plein. Sowieso vind ik Arezzo een verademing na het volledig door toeristen onder de voet gelopen Siena, maar dit terzijde.
Met extra veel sinaasappel bleek ook een goed idee: En de Italiaanse vrienden waar ik mee was hadden zelf al uitgezocht dat dit het terras was met de meeste bijgeleverde hapjes (de andere helft paste niet eens op de foto) van heel Tagliacozzo, een mooi plaatsje in de Abruzzen alwaar het even prachtig als rustig is met als extra bonus dat er geen Nederlanders te bekennen valt. Geheimtip.
Wel een woord van waarschuwing. Een Aperol Spritz is geen sangria, zoals de barman van dit exemplaar kennelijk probeerde met ananas op de rand van het glas en ook nog een druif aan een prikker erin. En dan ook nog met een hoogst on-Italiaans assortiment van worstebroodjes gegarneerd met tomatenketchup en mayonaise.
Afkicken in Nederland? Welnee, hier verkopen de slijters ook gewoon Aperol. Het recept staat op de fles en komt neer op een scheut Aperol, een iets fermere scheut Prosecco en (al naar gelang de gewenste sterkte) een iets beschaafdere scheut bubbelwater. Plus een schijfje sinaasappel en ijsklontjes. Op de fles staat trouwens ook het nogal ontluisterende ingrediëntenlijstje: suiker, alcohol, infusie van plantaardige substanties, aroma’s, sodiumchloride, geel-oranje en rode.kleurstoffen. Niet op letten dus. Wel doen: de buren uitnodigen die op de plantjes hebben gepast, chips erbij en hoppa, proosten maar.