Gerechten die in één pan kunnen, die zijn het handigst op de camping, zo ver ben ik intussen, na vijf afleveringen kampeerkoken. En dan liefst iets wat niet zo nauw luistert. Niet wat betreft soort ingrediënten, want je weet maar nooit wat je ter plaatse kunt vinden, en ook niet wat betreft hoeveelheden, want als die gezellige familie van twee tenten verderop ineens blijft mee-eten, dan moet je de boel moeiteloos kunnen vermenigvuldigen.
Fluffig
Maar het moet ook een beetje flexibel zijn wat betreft serveertemperatuur. Niets zo hinderlijk als pasta die exact al dente is als er ineens nog twee koters uit het zwembad geplukt dienen te worden. Of als moeder bij de achterburen nog breeduit aan de rosé zit of vader eerst nog even zijn klaverjaspotje wil afronden. Een salade-achtig iets dat in alle mogelijke stadia (warm, lauwwarm, koud) gegeten kan worden dus. Maar iets dat wel goed vult, dus niet alleen maar van die fluffige slablaadjes. Zo’n hele dag buitenlucht maakt hongerig. Kijk, dan kom je al snel uit bij de krieltjessalade.
Die leuke kinderen…
Marjolein Wijsman uit Amersfoort stuurde precies de inspiratie die ik nodig had. Ze gaf nog een extra tip voor mensen met kinderen, die ik u niet wil onthouden: ‘Aangezien ik kinderen heb die niet allemaal grove stukken kruiden in hun eten willen, kun je ook even de staafmixer door de dressing halen. Dan noem ik het namelijk groene saus en dat klinkt voor hen een stuk aantrekkelijker. Maar ja dat is meer voor thuis, of een huurappartement, dan op de camping. Wat ook lekker is maar dat doe ik niet altijd (weer die leuke kinderen) is om er één of twee fijn gesnipperde sjalotjes doorheen te doen.’ Die sjalotten vond ik een onmisbare toevoeging, dus hak ze vooral heel fijn, dan hebben eventuele lastige etertjes niks in de smiezen.
Nodig voor 4 personen:
600 g krieltjes
500 g sperziebonen
400 g gerookte kipfilet
100 g (ongezouten) cashewnoten
Dressing:
200 ml crème fraîche
1 volle eetl mayonaise
3 knoflookteentjes
1 flinke sjalot
zout en peper
handje verse kruiden, naar keuze basilicum/peterselie/bieslook
Begin met een pan water opzetten, dat duurt het langst. Voeg daarna zout toe. Was intussen de krieltjes grondig, schillen hoeft niet. Dat is nu juist de lol van krieltjes! En het is vakantie hè? Eventuele grote exemplaren mogen een keer doormidden, dat gaat sneller. Snij de sperziebonen in stukken. Nu kunt u natuurlijk eerst de sperziebonen in een minuut of 6-7 beetgaar koken (bijt er even in!), ze met een schuimspaan uit de pan vissen en dan in hetzelfde water de krieltjes koken. De meer avontuurlijken onder ons, alsook degenen zonder schuimspaan in de kampeeruitrusting, doen eerst de krieltjes in de pan en dan na een minuut of 10 de sperziebonen. De timing is riskant: hele krieltjes duren langer dan je denkt, en de boontjes mogen natuurlijk niet tot prut koken. Reuze spannend dus.
Intussen in een grote kom de crème fraîche losroeren met de mayonaise. De sjalot heel fijn snipperen, net als de knoflook. Samen met zout en peper mengen door de saus. De kipfilet kan in dunne reepjes en ook alvast erdoor. Vervolgens de gare aardappels en boontjes afgieten en meteen warm door de dressing husselen. Strooi tenslotte de cashewnoten erover.
TIPS:
• Veel mensen zijn geneigd om de aardappels en boontjes eerst koud af te spoelen, maar weersta die aandrang! Juist de nog warme groenten nemen de dressing veel beter op. Daar wordt de salade echt lekkerder van.
• Variatiesuggesties: tuinboontjes in plaats van sperziebonen. Of wat fijngesnipperde augurkjes en/of citroensap erdoor want iets zuurs pept de boel altijd enorm op, net als een likje (grove) mosterd.
• Wie geen vlees eet maar wel vis, kan de kip vervangen door reepjes gerookte zalm.
Dit is deel zes van Koken met Karin op de camping. Terug naar aflevering 1 (pasta), 2 (chili), 3 (couscous), 4 (rijstsalade) en 5 (zelfs met 2 recepten: vispannetje en tortilla).
In de volgende (en voorlopig laatste) aflevering van deze serie kampeerkoken: Vispakketjes van de BBQ.