Naast recepten ontving ik voor mijn zomer-camping-rubriek een karrevracht aan praktische tips. Maar misschien wel de leukste kwam van de familie Scholten. Die hadden namelijk niet alleen een recept, maar vooral een wijze raad voor de jakkerende moderne reiziger. Kamperen is namelijk onthaasten. En kampeerkoken helemaal. Ik werd er acuut helemaal rustig van. Leest u even mee?
Eigengemaakte tijd
‘Om iedere campingmaaltijd tot een waar genoegen te maken, zorgen wij steevast voor een bescheiden hoeveelheid eigengemaakte tijd. Hoe verser hoe beter. Aanbevolen werkwijze: Plaats een gaspit in het gras voor uw tent. Ga er naast zitten op een fijne lage campingstoel. Onder handbereik: een tafeltje met een mes, snijmatje, de op de markt gehaalde verse waren en voor ieder een gekoeld biertje of witte wijn. Neem nu eerst een flinke slok en rooster een paar plakjes brood, beetje lekkers er op en smul maar vast.’
Vis van de markt
‘Gebruik een hapjespan om wat gesnipperde knoflook in olijfolie te fruiten, 4 grote rijpe tomaten in stukken mogen erbij met wat zout en peper, 10 minuten inkoken. Flink glas water erbij, nog 5 minuten laten inkoken. Kilootje vismoten (wat ze hadden op de markt: zeebrasem, zeeduivel, kabeljauw; is allemaal goed) erbij en nét aan gaar laten worden. Bestrooi met versgeknipte peterselie. Kan iemand uit uw gezelschap ondertussen wat groene sla aanmaken? Schenk nog wat wijn in.
Claudia Roden
‘Als alles op is slentert u met het beetje vaat naar de wasplaats, besteedt u niet teveel aandacht aan alle attributen die uw buren nodig hadden voor hun skottelbraaimaaltijd of barbecue en u bent gegarandeerd binnen enkele minuten weer bij uw tent. Uitbuiken met een goed boek.’
Zo. Heeft u meteen ook een recept binnen. Dit vispannetje komt oorspronkelijk van de onvolprezen Claudia Roden en ‘de geur alleen al heeft ons vaak complimenten opgeleverd van passerende Italiaanse campinggasten.’
Recept Tortilla met chorizo
Er is zowaar nog plek voor een tweede recept, geïnspireerd door een tip van lezeres Monique van ’t Erve.
Nodig voor 4 personen:
750 g vastkokende aardappels
1 grote ui
4 geroosterde paprika’s (uit een pot)
5 grote eieren
150 g chorizo
± 8 eetl olijfolie
zout
Om in stijl te blijven eerst een zeer rustgevend zen-klusje: snij de geschilde aardappels in flinterdunne plakjes. De uien idem dito. De chorizo mag in piepkleine blokjes. Verhit een royale scheut olijfolie in een grote koekenpan (minimaal Ø 25 cm), doe aardappel, ui en chorizo om en om in laagjes in de pan en strooi tussendoor wat zout. Laat een kwartier garen, schep regelmatig goed om. Klop intussen in een grote kom de eieren los. Paprika op olie kunt u zo gebruiken, in azijn eerst goed afspoelen onder de kraan. Snij in dunne reepjes en doe erbij. Check of de aardappels al gaar zijn, zo niet, nog iets langer. Giet dan de complete inhoud van de aardappelpan bij het ei in de kom en schep alles goed om. Laat 5 minuten staan. Kieper de kom leeg boven de goed hete koekenpan en duw aan met een spatel. Bak onder een deksel op vrij laag vuur tot de tortilla bijna helemaal stevig is (± 15 minuten). Leg een groot plat bord op de pan, draai alles samen om en laat de tortilla ondersteboven voorzichtig terugglijden in de pan. Bak ook deze kant nog hooguit 5 minuten. Lekker met een groene salade.
TIPS:
• Monique doet er ook nog geraspte kaas in, maar die hoort niet echt in een Spaanse tortilla. Al houdt niemand u tegen natuurlijk.
• De aardappels moeten beslist eerst gaar sudderen voor het ei erbij komt. Met schijfjes voorgegaarde aardappels gaat het uiteraard sneller.
• Het losgeklopte ei niet simpelweg in de pan erbij gieten maar eerst goed mengen met de aardappels, anders krijg je geen mooie, samenhangende koek.
• Paprika’s roosteren kan natuurlijk ook op de barbecue: flink zwartblakeren, even laten rusten, liefst in een plastic zak, en dan vel en zaadlijsten lostrekken.
• Vegetarisch? Dan de chorizo uiteraard gewoon weglaten. Dan is ‘ie nog steeds lekker!
Dit is deel vijf van Koken met Karin op de camping. Terug naar aflevering 1 (pasta), 2 (chili), 3 (couscous) en 4 (rijstsalade).
Volgende aflevering van campingkoken: Krieltjessalade.